Συμφωνία-πακέτο στις 21 Ιουνίου «βλέπει» ο επικεφαλής του EWG

Συμφωνία-πακέτο στις 21 Ιουνίου «βλέπει» ο επικεφαλής του EWG

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρχει μία ολική συμφωνία στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου είναι ο επικεφαλής του Euroworking Group (ΕWG) Χανς Φίλμπριφ, παρόλο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του Euroworking Group δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με κάποιο τρόπο και αν δεν συμμετάσχει πλήρως με ένα νέο πρόγραμμα, τότε θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 4 που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη του Ταμείου.

Ο ίδιος όμως δεν διστάζει να δηλώσει «λίγο ανήσυχος» για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές αν δεν συμμετάσχει πλήρως το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ανάγκη τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να λάβουν τη σφραγίδα του ΔΝΤ τόνισε και ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε πρώτη φορά ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς δεν υπάρχει πλέον το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο.

Ομως, παρά την ανησυχία που εξέφρασε ο επικεφαλής του Euroworking Group για τη μη πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ, αυτό που πλέον είναι επίσης σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει την ενεργοποίηση μίας πιστοληπτικής γραμμής που θα θωράκιζε απόλυτα την ελληνική οικονομία στην έξοδό της από το μνημόνιο. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τη ζητήσει και δεν βλέπω αυτό το ενδεχόμενο να γίνεται πραγματικότητα», είπε ο κ. Φίλμπριφ. Ο κ. Μπαγί διευκρίνισε ότι κανείς στο Εurogroup δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πιστωτική γραμμή, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Ο κ. Φίλμπριφ είπε πως η τελευταία δόση που πρέπει να αναμένει η Ελλάδα θα είναι γύρω στα 11 – 12 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του «μαξιλαριού ρευστότητας» που θα επιτρέψει την ασφαλή έξοδο της χώρας στις αγορές δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Σήμερα αποφασίζεται και η εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση, που δεν εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τότε δεν είχε ικανοποιηθεί πλήρως ο όρος –να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες–, καθώς οι πληρωμές ήταν 60 εκατομμύρια κάτω από τον στόχο. Το ποσό δεν είναι σημαντικό, ωστόσο μία αρνητική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα αποτελέσει άσχημη ένδειξη για τις αγορές λίγο πριν από τη λήξη του μνημονίου.

Οσον αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή, ο κ. Φίλμπριφ είπε πως τρία είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον, να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δεύτερον, να διατηρήσει πειθαρχία στα δημοσιονομικά της και τέλος η χώρα να μείνει πολιτικά σταθερή, χωρίς να εννοεί αλλαγή κυβέρνησης. «Εννοώ να μην υπάρχει η πολιτική αστάθεια του 2015», είπε ο ίδιος και χαρακτήρισε το 2015 χειρότερη χρονιά της ζωής του εξαιτίας των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η ενισχυμένη εποπτεία στην οποία θα περιέλθει η Ελλάδα θα έχει τριμηνιαίους ελέγχους από τους θεσμούς, οι οποίοι θα συντάσσουν έκθεση συμμόρφωσης. Βασικός όρος αναμένεται να είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Και ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα στην τήρηση των συμφωνηθέντων, τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών ANFA’s και SNP’s αναμένονται να επιστρέφονται στα ελληνικά ταμεία μόνο αν τηρούνται οι παραπάνω όροι. Αν η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να αντιστρέψει κάποιο μέτρο που είχε πάρει, τότε πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση του Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή