Ρέγκλινγκ: Ευάλωτη η έξοδος στις αγορές – Αυστηρότερη επιτήρηση για την Ελλάδα

Ρέγκλινγκ: Ευάλωτη η έξοδος στις αγορές – Αυστηρότερη επιτήρηση για την Ελλάδα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερη επιτήρηση σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα προανήγγειλε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Προφανώς η επιτήρηση στην Ελλάδα θα είναι αυστηρότερη λόγω του ύψους των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζοντας  την ανάγκη για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. «Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στους τελευταίους δύο μήνες του προγράμματος, πρέπει να μείνει σταθερή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μετά το πρόγραμμα», ανέφερε.

«Η δέσμευση για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιώδης. Πρέπει να αποφασίσει βεβαίως και το Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης στο χρέος. Τα παραπάνω πεδία είναι προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για να υπάρξει μία καλή ποιοτικά γκάμα επενδυτών. Μόνο όταν υπάρξουν όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει τους επενδυτές», είπε, προειδοποιώντας ότι «η πρόσβαση στις αγορές είναι πολύ ευάλωτη και οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν μετά το πρόγραμμα».

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι σε όλον τον κόσμο μη ελκυστικές» προσθέτοντας όμως ότι «η αξιοπιστία έναντι των αγορών, εφόσον ένα κράτος θέλει να συνεχίσει να παρουσιάζει ανάπτυξη, απαιτεί δημοσιονομική σύνεση».

Αναφερόμενος στα ζητήματα του χρέους ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για «ενδεχόμενη περαιτέρω ελάφρυνση», επισημαίνοντας ότι τo Eurogroup μπορεί να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα «για κάποια επιπλέον μέτρα στο χρέος».

«Ακόμη και χωρίς ελαφρύνσεις στο χρέος η τελευταία πληρωμή έχει προγραμματιστεί για το 2059… Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μία διεξοδική ανάλυση βιωσιμότητας. Είναι το περιβάλλον προφανώς αβέβαιο όταν εξετάζεις τόσο μακρινούς ορίζοντες. Γι' αυτόν τον λόγο είχε ειπωθεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Εφόσον θα παραστεί ανάγκη θα συνδράμει και πάλι η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα σήμερα», ξεκαθάρισε.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε τέλος αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ λέγοντας ότι το απόγευμα θα ληφθεί η σχετική απόφαση του ESM.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή