Προϋπόθεση επιστροφής στις αγορές η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Προϋπόθεση επιστροφής στις αγορές η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις κάλεσαν την Ελλάδα από το βήμα του συνεδρίου του Economist με μια φωνή οι εκπρόσωποι των θεσμών, σαν μία ακόμη προϋπόθεση εξόδου στις αγορές, εκτός από την ελάφρυνση χρέους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανταποκρίθηκε άμεσα, λέγοντας ότι «η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα» και ότι «η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι «κανένα κόμμα δεν θα θελήσει να φέρει την Ελλάδα στον γκρεμό».

Οι θεσμοί, πάντως, δεν είναι και τόσο σίγουροι ότι η κυβέρνηση έχει οικειοποιηθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και σε συνομιλίες τους χθες στο περιθώριο του συνεδρίου πηγές μας έλεγαν ότι κάποιοι υπουργοί σίγουρα θέλουν τις μεταρρυθμίσεις και κάποιοι άλλοι δεν κάνουν τίποτα για να τις προωθήσουν ή να τις υπονομεύουν. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι η εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων είναι ελκυστική και σε άλλες χώρες, αλλά προειδοποίησε ότι η Ελλάδα, λόγω χρέους, είναι πιο εκτεθειμένη σε κινδύνους και γι’ αυτό θα έχει πιο αυστηρή εποπτεία.

Προειδοποίηση ότι η επιτυχία ή αποτυχία του προγράμματος θα κριθεί τους επόμενους 18-24 μήνες απηύθυνε και ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας οι θεσμοί θα έρχονται στην Αθήνα 4 φορές τον χρόνο. Πολλές μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν, είπε, αλλά θέλουν χρόνο για να ολοκληρωθούν, όπως το κτηματολόγιο ή η αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Ο κ. Χουλιαράκης, εξάλλου, είπε ότι η βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική δεν είναι ασύμβατη με την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για μείωση φόρων και στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι τα επόμενα χρόνια υπάρχει περιθώριο να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Εγκρίθηκε η δόση

Το Δ.Σ. του ESM ενέκρινε, εν τω μεταξύ, χθες, το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τη δόση της τρίτης αξιολόγησης, που προορίζεται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών αφού διαπίστωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην εκκαθάριση των καθυστερημένων οφειλών της στον ιδιωτικό τομέα», όπως δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΜΣ και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο (σ.σ.: από το μνημόνιο) τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί», συνέχισε. Η εκταμίευση είχε αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα, λόγω 60 εκατ. ευρώ που καθυστέρησαν να εκκαθαριστούν, σύμφωνα με πληροφορίες. Συνολικά, ο ESM έχει πλέον εκταμιεύσει 46,9 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ του τέταρτου μνημονίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή