ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kαταλύτης το Eurogroup για τις επόμενες κινήσεις των funds

Kαταλύτης το Eurogroup για τις επόμενες κινήσεις των funds

Δύο πολύ σημαντικά γεγονότα αναμένεται, την εβδομάδα που έρχεται, να καθορίσουν την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και τις διαθέσεις των διεθνών επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets και την Ελλάδα γενικότερα.

Αυτά δεν είναι άλλα από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, όπου στο τραπέζι θα βρεθούν τα δύο θέματα-κλειδιά για τους επενδυτές –ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και καθεστώς της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο–, το οποίο θα διεξαχθεί ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα γεγονός-ορόσημο για την ελληνική αγορά, το καθιερωμένο ετήσιο road show που διοργανώνεται από την ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Σικάγο, στις 18-23 Ιουνίου.

Η διάθεση που επικρατεί αυτή τη στιγμή από τους επενδυτές απέναντι στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται τόσο από τις δηλώσεις αναλυτών στην «Καθημερινή», όσο και από την πορεία των ελληνικών μετοχών και των ελληνικών ομολόγων καθώς και το κλίμα που επικράτησε στο πρόσφατο επίσης σημαντικό συνέδριο της Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη, είναι επιφυλακτική, με τις κύριες ανησυχίες να εστιάζονται στα μέτρα που θα πάρουν οι θεσμοί για το χρέος, στο πόσο εφικτή είναι η καθαρή έξοδος αλλά και στη διαδικασία μείωσης των εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.

Την πλειονότητα αυτών των ερωτημάτων αναμένεται να απαντήσει η προσεχής συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, αν ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από το χρέος, τον ρόλο του ΔΝΤ αλλά και τα του μεταμνημονιακού οδικού χάρτη, αναμένεται να επαναφέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές και ομόλογα, το οποίο όπως «μαρτυρεί» και η συναλλακτική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα υποτονικό.

Οπως σημειώνει στην «Καθημερινή» ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων στην Eurasia Group, το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας είναι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Μια συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανή και αυτό θα αποτελέσει μία μεγάλη νίκη για την ελληνική κυβέρνηση. Το μόνο ερώτημα που εκκρεμεί πραγματικά αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ωστόσο δεν έχει την ίδια σημασία που είχε στο παρελθόν.

Επιπτώσεις από Ιταλία

Καθοριστικές για την πορεία των ελληνικών μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με τον επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής της Societe Generale, Κιαράν Ο’ Χάγκαν, είναι τόσο οι εξελίξεις στο εξωτερικό, και ειδικά στην Ιταλία, όσο και η εφαρμογή πολιτικών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, που ενισχύουν την ανάπτυξη. Οπως επισημαίνει μιλώντας στην «Καθημερινή», «το καλύτερο» σενάριο για την Ελλάδα είναι να ακολουθήσει τα βήματα της Πορτογαλίας και της Κύπρου και να δανειστεί με πολύ φτηνά επιτόκια. Αλλά για να φτάσει εκεί, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει αρκετά βήματα και μερικά θα είναι δύσκολα. Ο ΟΔΔΗΧ, τονίζει, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπαράγει την επιτυχία της Πορτογαλίας και της Κύπρου, και αυτό θα ήταν ιδανικό για τους επενδυτές εάν δουλέψει, αλλά είναι και επικίνδυνο. Το διεθνές πλαίσιο δυστυχώς δεν βοηθά πολύ, συμπληρώνει ο κ. Ο’ Χάγκαν. Ενα μεγάλο μέρος της αύξησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οφείλεται στην κατάσταση στην Ιταλία. Ωστόσο, το ελληνικό spread έναντι του ιταλικού έχει μειωθεί, και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Πάντως, όπως προειδοποιεί, η αύξηση των αποδόσεων στην Ιταλία υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία της λήψης μέτρων πολιτικής που συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία.

«Οι άμεσες προοπτικές της Ελλάδας και των ελληνικών μετοχών και ομολόγων θα καθοριστούν κυρίως από το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, δηλαδή στην Ιταλία», σημειώνει ο αναλυτής της Societe Generale. «Για να σπάσει αυτή η σχέση, όπως το έκανε και η Πορτογαλία, απαιτείται ένα σημαντικό σύνολο μακροπρόθεσμων πολιτικών. Η ελάφρυνση ή όχι του χρέους σε 10, 20 ή 30 χρόνια δεν αλλάζει την πρόκληση για την εφαρμογή πολιτικών που ενισχύουν την ανάπτυξη κατά τα επόμενα έτη».

Πρώτο τεστ το roadshow των ΗΠΑ

Στο roadshow του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ, τα στελέχη των ελληνικών εισηγμένων εμφανίζονται προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν όλα τα ερωτήματα των επενδυτών, με κυρίαρχο αυτό της επίπτωσης της υπόθεσης της Folli Follie στην αξιοπιστία των ελληνικών εταιρειών.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες στα ραντεβού τους με τα ξένα funds θα συζητήσουν την πρόοδο στη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελεί τη νούμερο ένα ανησυχία των επενδυτών, ενώ θα επισημάνουν πως οι συζητήσεις για τους επίσημους στόχους των NPEs μετά το 2019 θα ξεκινήσουν το β΄ εξάμηνο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι στo roadshow, το οποίο θα διεξαχθεί στις 18-22 Ιουνίου, συμπεριλαμβάνονται (18-20 Ιουνίου) one-to-one meetings των ελληνικών εισηγμένων με funds στη Νέα Υόρκη, επιχειρηματικές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον (20-21 Ιουνίου), καθώς και συναντήσεις στο Σικάγο στις 21-22 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν πάνω από 20 ελληνικές εισηγμένες, ενώ είναι ήδη προγραμματισμένα περισσότερα από 400 ραντεβού.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στο roadshow θα δοθεί ένα σημαντικό στίγμα των διαθέσεων των funds απέναντι στην Ελλάδα, τη στιγμή που το Χ.Α. αναζητεί καταλύτες. Σε αυτούς τους καταλύτες, ο Σον Ντάρμπι, επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιων μετοχών της Jefferies, τοποθετεί τις εξελίξεις με την υπόθεση της Folli Follie και δηλώνει επιφυλακτικά αισιόδοξος για τις ελληνικές μετοχές μετά τις πρόσφατες πιέσεις που σημειώθηκαν στο χρηματιστήριο και την επιστροφή της οικονομίας στην οδό της ανάπτυξης.
Οπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ», το πώς θα εξελιχθεί το κλίμα γύρω από την Ιταλία μετά την αναταραχή και την ακολουθούμενη ηρεμία, αλλά και η υπόθεση της Folli Follie, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους μετά και το χάσμα ΔΝΤ – Γερμανίας, αποτελούν κύρια ορόσημα για την πορεία του Χ.Α. στο επόμενο διάστημα.