ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

to-schedio-gia-ta-metra-elafrynsis-toy-chreoys-2256993

Το Eurogroup θα συμφωνήσει αυτή την εβδομάδα το καθεστώς της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως σημειώνει το Eurasia Group σε νέα έκθεση. Οπως επισημαίνει, το πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος θα είναι το πιο εύκολο σημείο της συνεδρίασης και θα αποτελείται από «ενισχυμένη επιτήρηση» ή κάποια παραλλαγή της, για 2-3 χρόνια, με τριμηνιαίες αξιολογήσεις. Αντίθετα, το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της συνεδρίασης θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Το Eurasia εκτιμά πως το ΔΝΤ δεν θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα, ωστόσο θα συμμετάσχει στις συζητήσεις μετά τον Αύγουστο, και θα έχει τη δική του ξεχωριστή εποπτεία μετά το πρόγραμμα. Αυτό θα έχει πολλές και σημαντικές επιπτώσεις.

Πρώτον, είναι μάλλον απίθανο τα χρήματα που απομένουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να χρησιμοποιηθούν πλέον για την πλήρη εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ.

Δεύτερον, η επιρροή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αναπόφευκτα μειώθηκε και οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνονται πλέον πιεσμένοι από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) του ΔΝΤ ή την ανάγκη να διεξάγει το ΔΝΤ τη δική του DSA. Και αυτό θα μειώσει το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους που θα δοθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Eurasia, το Βερολίνο θέλει να κλωτσήσει το τενεκεδάκι του ελληνικού χρέους παρακάτω στον δρόμο για άλλα πέντε χρόνια, αναβάλλοντας τις σχετικές συζητήσεις μέχρι το επόμενο γερμανικό Κοινοβούλιο, δίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση αρκετή ρευστότητα για να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια κρίση έως τότε.

Ετσι, όπως τονίζει, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα δοθούν στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο φιλόδοξα όσο αρχικά αναμενόταν. Με βάση τα σχέδια, το συνολικό αποτέλεσμα των μέτρων που θα εγκριθούν θα κρατήσουν την Ελλάδα έξω από τις αγορές για την επόμενη περίπου δεκαετία.

Το πρώτο σύνολο μέτρων θα αφορά τα κέρδη από τα προγράμματα SMP και ANFA, δηλαδή οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας προς την ΕΚΤ συνολικού ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Αυτά πιθανότατα θα επιστραφούν στην Ελλάδα, θα εκταμιευθούν κατά τα επόμενα 3-5 χρόνια και θα συνδεθούν με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων πιθανόν να είναι οι αναβολές πληρωμών στα δάνεια του EFSF. Η Αθήνα έχει επί του παρόντος αναβολή για τα δάνεια αυτά μέχρι το 2022. Ετσι, είναι πιθανή μια πρόσθετη αναβολή 6-7 ετών.

Τρίτον, το Eurogroup ενδέχεται να συμφωνήσει στις επεκτάσεις των ωριμάνσεων, και στα δάνεια του EFSF. Καθώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πληρώσει σημαντικά ποσά στους πιστωτές της Ευρωζώνης περίπου μέχρι το 2038, είναι πιθανό ότι το Eurogroup θα το καθυστερήσει περισσότερο, κατά περίπου πέντε χρόνια.

Η «γαλλική πρόταση»

Σε ό,τι αφορά τη «γαλλική πρόταση», για σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την πορεία της οικονομίας, το Eurasia επισημαίνει πως δεν θα προχωρήσει προς το παρόν, καθώς το Βερολίνο επιμένει ότι αυτός ο μηχανισμός δεν είναι αυτόματος, ενώ θέλει η όποια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους να συνδέεται με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Ετσι, λόγω των ενστάσεων του Βερολίνου, το Eurogroup θα συμφωνήσει η πρόταση αυτή να εφαρμοστεί, αν εφαρμοστεί, πιο μακροπρόθεσμα και μετά το 2028.
Τέλος, είναι πιθανό ότι ορισμένα από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του ESM (περίπου 10-12 δισ. ευρώ από τα σχεδόν 25 δισ.) να δοθούν στην Αθήνα για να ενισχύσουν το «μαξιλάρι» ρευστότητας.