ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ατζέντα του Eurogroup ξανά το θέμα του κ. Γεωργίου

stin-atzenta-toy-eurogroup-xana-to-thema-toy-k-georgioy-2257413

Το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου θα τεθεί και πάλι στο Eurogroup σήμερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις της δικαστικής του περιπέτειας και συγκεκριμένα την επικύρωση από τον Αρειο Πάγο της καταδίκης του από το Εφετείο σε δύο χρόνια φυλάκιση, με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος.

Καθώς η περιπέτεια του κ. Γεωργίου δείχνει να μην έχει τέλος, παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πλέον πως αναγνωρίζει τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε και ότι θα καταθέσει υπέρ του αν χρειαστεί (συνέντευξη στην Die Welt), το Eurogroup αναμένεται να προβεί σε νέα δήλωση υποστήριξής του.

Mάλιστα, στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας προχθές, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ανεξαρτησία και στην ακεραιότητα των ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένης και της στατιστικής αρχής, στην Ελλάδα και ότι αυτό θα συζητηθεί πάλι στο σημερινό Eurogroup. Ο κ. Κερέ απαντούσε στα σχόλια ενός ομιλητή, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ελλάδα και είπε ότι είναι ανάγκη οι κεντρικές τράπεζες να στηρίζουν την ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών.

O κ. Γεωργίου καταδικάστηκε από τον Αρειο Πάγο επειδή δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ πριν αποστείλει, τον Νοέμβριο του 2010, τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009. Αρχικώς είχε δικαιωθεί για την υπόθεση αυτή, αλλά στη συνέχεια καταδικάστηκε στο Εφετείο, με τον Αρειο Πάγο να επικυρώνει την καταδίκη αυτή. Δεν είναι όμως η μόνη υπόθεση για την οποία διώκεται.

Εκκρεμεί ακόμη η δίωξή του για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, την κατηγορία δηλαδή περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίων. Επ’ αυτού αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι περιπέτειες αυτές συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας των στατιστικολόγων και όχι μόνο. Μετά την τελευταία καταδίκη του, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας 80 πρώην επικεφαλής στατιστικών αρχών από την Ευρώπη, την Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου, υποστηρίζοντας πως οι ενέργειές του ήταν ορθές. «Η διεθνής κοινότητα των στελεχών στατιστικών αρχών στηρίζει τον Ανδρέα Γεωργίου και τους συναδέλφους του και καλεί το ελληνικό κράτος να σταματήσει την αδικία», αναφέρει η επιστολή. Την επιστολή δημοσίευσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η πλευρά του κ. Γεωργίου υποστήριξε σε δήλωσή της μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι η καταδίκη του «είναι μια μαύρη μέρα για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, καθώς και για τις επίσημες στατιστικές σε όλο τον κόσμο».