Το πέμπτο «success story» της Ευρωζώνης μπορεί να γίνει η Ελλάδα, λέει ο ESM

Το πέμπτο «success story» της Ευρωζώνης μπορεί να γίνει η Ελλάδα, λέει ο ESM

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eλλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει το πέμπτο «success story» της Ευρωζώνης, εφόσον επιμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στην ετήσια έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Στο ειδικό κεφάλαιο της ετήσιας έκθεσης για την Ελλάδα αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος στη σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι επιμένουν. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία για να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις αγορές… Παρά την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των αγορών, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσει να χτίσει πάνω στα επιτεύγματά της, στην εποχή μετά το πρόγραμμα», αναφέρεται.

Υπενθυμίζονται οι κινήσεις που έγιναν μέσα στο 2017 και οι προσπάθειες για τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. «Η κυβέρνηση συνέχισε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του ESM και τους ίδιους πόρους της, παρέχοντας έτσι άμεση στήριξη στην πραγματική οικονομία», επισημαίνεται και αναφέρεται ότι καταγεγραμμένο απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων, ανερχόταν σε 3,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι η Ελλάδα υπερέβη τους στόχους του προγράμματος του ESM για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία του 2015 και του 2016 βοήθησαν στην αύξηση των εσόδων, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις, παρόλο που ήταν χαμηλότερες από το προβλεπόμενο, ενίσχυσαν επίσης το πλεόνασμα.

«Τέσσερις από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι ξεκάθαρα ιστορίες επιτυχίας. Η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί σε αυτή την ομάδα εάν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στον ετήσιο απολογισμό για το 2017.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές θέσπισαν μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να παράσχουν πρόσθετες διασφαλίσεις ότι θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προσαρμογή των συντάξεων από το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος από το 2020, αν δεν χρειαστεί να εφαρμοστεί νωρίτερα.

Υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, την ανάπτυξη μπορούν να στηρίξουν μέτρα όπως οι φορολογικές μειώσεις, οι στοχοθετημένες δαπάνες για πολιτικές αγοράς εργασίας, οι επενδύσεις και οι κοινωνικές παροχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή