Τελείωσε το ημίχρονο, αλλά όχι ο αγώνας για την Ελλάδα

Τελείωσε το ημίχρονο, αλλά όχι ο αγώνας για την Ελλάδα

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έληξε ο αγώνας για την Ελλάδα… αλλά μόνο το πρώτο ημίχρονο, σημειώνουν οικονομολόγοι στην «Καθημερινή», σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup. Μιλούν για μία συμφωνία η οποία ήταν το καλύτερο που μπορούσε να πάρει η χώρα αυτή τη στιγμή, η οποία δίνει πλέον ορατότητα στους επενδυτές και μειώνει το ρίσκο γύρω από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, έστω και εάν εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια για εφαρμογή του «γαλλικού μηχανισμού», οποίος θεωρείται ένα πιο ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της δανειακής εικόνας της Ελλάδας.

Η αγορά

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το σχέδιο για το ελληνικό χρέος μειώνει σε χαμηλό επίπεδο τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι το τρέχον ρίσκο στα 10ετή ομόλογα είναι ελάχιστο, αν όχι μηδενικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου θα πλησιάσει περισσότερο αυτήν του αντίστοιχου πορτογαλικού και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στο re-rating των ελληνικών μετοχών, και ειδικά των ελληνικών τραπεζών αλλά και πολλών blue chips.

Μικρό βήμα

«Η έξοδος από το πρόγραμμα είναι ένα μικρό, πολύ μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη με το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας», σημειώνει ο Στιν Τζέικομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank στην «Κ», θυμίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup του 2012 όπου έβλεπε ότι με την ελάφρυνση του χρέους θα έφερνε το ποσοστό του προς το ΑΕΠ στο 110% και τώρα η τάση εξακολουθεί να είναι προς το 200%. Η Ελλάδα παίρνει μια δίκαιη συμφωνία, η οποία «μυρίζει» πολιτική αποζημίωση για τον έλεγχο του θέματος της μετανάστευσης. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει – το πολιτικό τοπίο είναι πιο κατακερματισμένο και οι Ελληνες εξακολουθούν να αποφεύγουν να επιστρέφουν χρήματα πίσω στη χώρα σε μεγάλη κλίμακα. Οι εξαγωγές της Ελλάδας μεταβάλλονται ελάχιστα, και το χειρότερο είναι η αργή ανάκαμψη της ανεργίας.

«Είμαι μεγάλος οπαδός της Ελλάδας, αλλά η “πώληση” αυτής της συμφωνίας ως νίκη είναι ένα λάθος. Η Ελλάδα πρέπει να βρει ένα πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει το οικονομικό τοπίο από το σημερινό της απλής “επιβίωσης” σε ένα πιο παραγωγικό, με τη μαζική προσέλκυση επενδύσεων», προσθέτει. «Σε αυτές τις μέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η συμφωνία ήταν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, είναι ακόμα 0-0, αλλά τα επόμενα 45 λεπτά (18-24 μήνες) θα δοκιμάσουν την ομάδα (χώρα)».

«Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι πολύ πάνω από τις προσδοκίες», επισημαίνει στην «Κ» ο Αλμπέρτο Γκάλο, διαχειριστής κεφαλαίων και επικεφαλής των μακροοικονομικών στρατηγικών στην Algebris Investments. Οι αναφορές των προηγούμενων ημερών έκαναν λόγο για παράταση στις λήξεις μέρους των δανείων του ΕFSF (108 δισ.) για 7-8 χρόνια, και η 10ετία ήταν μία καλοδεχούμενη έκπληξη, όπως σημειώνει. Ιδανικά θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε ο «γαλλικός μηχανισμός» ο οποίος θα συνδέει το χρέος με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, ωστόσο το Eurogroup έδειξε ότι υπάρχει τουλάχιστον πρόθεση να εξετάσει νέα μέτρα ελάφρυνσης εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάλο, πλέον τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά καθώς οι επενδυτές μέχρι πρόσφατα «κοιτούσαν» περισσότερο το πιο μεσοπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης, δηλαδή από 1 έως 5 έτη, και έτσι η συμφωνία για την επιμήκυνση και την παράταση 10ετίας θα βοηθήσει τους επενδυτές να «κοιτάξουν» και τα πιο μακροπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία αναμένεται να δουν το spread τους έναντι των πορτογαλικών να μειώνεται.

Σε ό,τι αφορά το cash buffer, εκτιμά ότι κινήθηκε κοντά στις προσδοκίες ωστόσο θα ήταν καλύτερο να είχαμε δει ένα μεγαλύτερο ποσό. «Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι να μπει σε μία σταθερή οδό ανάπτυξης», τονίζει χαρακτηριστικά. «Αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι μέτρα υπέρ της ανάπτυξης».

Το cash buffer

«Η ανακοίνωση φαίνεται όσο καλύτερη μπορούσε να είναι αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, δεδομένων των ήδη γνωστών πολιτικών περιορισμών. Η χώρα θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα με ένα σημαντικό cash buffer που θα επιβεβαιώσει την ελάχιστη ανάγκη να βγει στις αγορές ομολόγων για τα επόμενα τρία χρόνια και θα παρέχει κάποια αναδιάταξη των ωριμάνσεων του χρέους, με το σαφές ανανεωμένο μήνυμα ότι θα γίνουν περισσότερα εάν χρειαστεί», σημειώνει στην «Καθημερινή» η Ραφαέλα Τενκόνι, οικονομολόγος της Wood & Co. «Θα υπάρξει ενισχυμένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα, η οποία θα μειώσει τον πολιτικό κίνδυνο που θα προέλθει από τις εκλογές, και το σημαντικότερο, θα συμβάλει στην ολοκλήρωση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων οι οποίες διαφορετικά θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να μείνουν στη μέση», όπως προσθέτει. Συνολικά, πάντως, είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για την εμπιστοσύνη της αγοράς και τη συνέχεια της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την κ. Τενκόνι. «Δεν επηρεάζει τις οικονομικές προοπτικές, αλλά αυτό ήταν ήδη αναμενόμενο». Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμά πως η συμπερίληψή τους στο QE της ΕΚΤ θα έδινε το δυναμικότερο σήμα για τους επενδυτές. Ωστόσο, η ρευστότητα στην αγορά ομολόγων είναι πολύ μικρή και χωρίς την ΕΚΤ ως αγοραστή, η κατάσταση είναι δύσκολο να ξεκλειδωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή