Aegean και Airbus υπέγραψαν συμφωνία για την «αγορά του αιώνα»

Aegean και Airbus υπέγραψαν συμφωνία για την «αγορά του αιώνα»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάβαση της ηγεσίας στην επόμενη γενιά, που σηματοδοτήθηκε από την απώλεια του ιδρυτή της Aegean Θεόδωρου Βασιλάκη, επισφραγίστηκε με την υπογραφή της «αγοράς του αιώνα». Την περασμένη Παρασκευή ο Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος πλέον της Aegean, υπέγραψε με την Airbus τη σύμβαση για την αγορά έως 42 αεροσκαφών της οικογένειας Α320neo. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα «ανταγωνιστικό και δύσκολο περιβάλλον», όπως εξήγησε ο Ευτύχης Βασιλάκης. Πέραν όμως της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει για πολλοστή φορά ότι «απαιτείται και το κατάλληλο πλαίσιο, ανταγωνιστικότητα τελών, ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών» για να μπορεί να αναπτυχθεί η ιδιωτική επένδυση, η οποία εξαρτάται από το παραπάνω πλαίσιο. Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε σε ένα αρκετά φορτισμένο κλίμα λόγω της πρόσφατης απώλειας του Θεόδωρου Βασιλάκη, στον οποίο αναφέρθηκε ο υιός του λέγοντας «Επενδύουμε σε περισσότερη τεχνολογία, τεχνογνωσία και εμπειρία, αλλά πάντα με την ίδια δημιουργικότητα και αφοσίωση που έδειξε ο πρόεδρός μας».

Η Aegean, που χτίστηκε από την προσπάθεια των ανθρώπων της και του προσωπικού της, αριθμεί σήμερα 3.100 άτομα και καταφέρνει τρίτη φορά μέσα σε 19 χρόνια να επενδύσει σε νέα αεροσκάφη, αποτελεί σημαντικό πυλώνα, πλέον, της ελληνικής οικονομίας, όπως σημείωσε ο κ. Ευτ. Βασιλάκης.

Πλέον, όπως επισήμανε, η αεροπορική εταιρεία εισφέρει περί τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως στα έσοδα του Δημοσίου, ενώ κάθε ένα ευρώ που επενδύεται αποδίδει 3 ευρώ στα δημόσια έσοδα. «Κάθε νέο αεροπλάνο αποδίδει 6,5 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και δημιουργεί 90 θέσεις εργασίας στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης.

Μια καλή μέρα για την Ελλάδα, τόσο για την ευτυχή κατάληξη του Eurogroup (σ.σ.: η συμφωνία υπεγράφη την επομένη του Eurogroup) όσο και για την υπογραφή της συγκεκριμένης επένδυσης, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Τομ Εντερς, διευθύνων σύμβουλος της Airbus. Ευχαριστώντας την Aegean για την εμπιστοσύνη που δείχνει στην Airbus, εξήρε στη συνέχεια τις διαπραγματευτικές ικανότητες του κ. Βασιλάκη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ιδρυτή της Aegean, τονίζοντας ότι θα τον θυμούνται όλοι πάνω από όλα ως «καλό άνθρωπο». «Πάνε 11 χρόνια από τότε που παραδώσαμε το πρώτο μας αεροπλάνο στην Aegean κι έκτοτε υπήρξαν διάφορες αναταραχές στη χώρα, με αποκορύφωμα την καταστροφική οικονομική κρίση. Παρά τις ατυχείς συγκυρίες, η Aegean κατάφερε όχι απλώς να ξεπεράσει την κρίση αλλά και να διπλασιάσει τα μεγέθη της, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα της επιχείρησης αλλά και την ικανότητα της ηγεσίας της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εντερς τονίζοντας ότι θα είναι χαρά τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και στο μέλλον. «Η πραγματική ηγεσία και ικανότητα φαίνονται στους χαλεπούς καιρούς και η ομάδα της Aegean τα κατάφερε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Με νέα αεροσκάφη ενισχύεται η ανταγωνιστικότητά μας και μειώνεται το λειτουργικό μας κόστος», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, που συμπλήρωσε ότι είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι έχουμε την τεχνογνωσία να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες των νέων αεροσκαφών. Εξήγησε ακόμη μία φορά ότι βασικό συστατικό της επιτυχίας της εταιρείας «παραμένουν οι άνθρωποί μας», ενώ η εκπαίδευση βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας της εταιρείας.

«Κάναμε επένδυση σε στόλο αλλά επενδύουμε και στο προσωπικό μας, συνολικά 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου με ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων για να γίνεται εκπαίδευση στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Γερογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή