Κερέ στη Figaro: Η Ελλάδα θα εξαρτάται πλέον από τις αγορές που δεν θα είναι εύκολες

Κερέ στη Figaro: Η Ελλάδα θα εξαρτάται πλέον από τις αγορές που δεν θα είναι εύκολες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα θα προχωρήσει από έναν διάλογο με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ σε έναν διάλογο με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, κάτι που δεν θα είναι ούτε ευκολότερο ούτε πιο ευχάριστο», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα και το αν είναι αρκετή η ελάφρυνση του χρέους.

Μάλιστα, ο Μπενουά Κερέ συνέχισε λέγοντας: «Για να μεγιστοποιήσει η Ελλάδα τις πιθανότητές της, η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και να τηρήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική».

Στην ίδια ερώτηση ο Κερέ τόνισε πως: «Πρόκειται για ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί τώρα να ελευθερωθεί από την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, υποστηριζόμενες από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έχουν αποδώσει. Για όσους έχουν αμφιβολίες για αυτή την αλληλεγγύη, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ευρώπη παρείχε στην Ελλάδα χρηματοδότηση ύψους 245 δισ. ευρώ! Θαυμάζω ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα και το θάρρος του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η Ελλάδα θα πάρει επίσης μια σαφή ώθηση από την ελάφρυνση του χρέους που είχε υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η ΕΚΤ ήταν σαφώς υπέρ αυτού. Τα μέτρα που αποφάσισε η Ευρωομάδα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι μεσοπρόθεσμα θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας πιο βιώσιμο και μακροπρόθεσμα οι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να λάβουν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση ανάγκης».

Στην ερώτηση για το αν γύριζε ο χρόνος πίσω και εάν θα μπορούσε να υπάρξει μία άλλου είδους υποστήριξη στην Ελλάδα, ο Κερέ απάντησε: «Αν θέλουμε να δούμε από μακριά και σκληρά τον εαυτό μας, θα πρέπει να πάμε πιο πίσω από την ελληνική κρίση, στις απαρχές της ζώνης του ευρώ. Μεταξύ του 1999 και του 2010, επιτρέψαμε οι δημοσιονομικές καταστάσεις και το μισθολογικό κόστος να αποκλίνουν μεταξύ των χωρών, γεγονός που οδήγησε στην κρίση».

«Αυτό ήταν το πρώτο μάθημα», απαντά ο Μπενουά Κερέ, «Αντιμέτωποι με την κρίση, έπρεπε να στηρίξουμε την Ελλάδα – ήταν θέμα αλληλεγγύης.

Έπρεπε επίσης να εμπλακεί το ΔΝΤ το οποίο, αντίθετα από την Ευρώπη, είχε εμπειρία στην υποστήριξη χωρών εν μέσω κρίσεων. Και ήταν σημαντικό να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, επειδή η Ελλάδα σαφώς ζούσε πέρα από τα δυνατότητές της.

Το λάθος, κατά την άποψή μου, ήταν η πολύ δραστική μείωσή τους, γεγονός που κατέστησε την ύφεση χειρότερη. Θα έπρεπε να ήμασταν περισσότερο ρεαλιστικοί αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να είχαμε επιμείνει στην ανταγωνιστικότητα και στην καταπολέμηση επιδίωξης προσόδων από την αρχή, αντί να αφήσουμε τους φορολογούμενους και τους εργαζομένους να επιβαρυνθούν με το λογαριασμό της προσαρμογής.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα δημοσιονομικό μέσο για τη στήριξη της κοινωνικής προσαρμογής σε χώρες κρίσης, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει δραματικές καταστάσεις – σχολεία χωρίς θέρμανση και νοσοκομεία χωρίς ιατρική – όπως είδαμε στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή