«Συγκρατημένη» αναβάθμιση από την S&P

«Συγκρατημένη» αναβάθμιση από την S&P

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περαιτέρω επιμήκυνση του χρέους σε συνδυασμό με το cash buffer, μειώνουν σημαντικά τους χρηματοδοτικούς κινδύνους τα επόμενα δύο χρόνια, τονίζει η S&P, γεγονός που την ώθησε να προχωρήσει εκτάκτως στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Η αξιολόγηση που δίνει πλέον ο διεθνής οίκος στη χώρα μας είναι Β+ (από Β πριν) με σταθερές προοπτικές, και αν και ήλθε σαν έκπληξη στην αγορά, αφού η έκθεση ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Ιουλίου, ωστόσο δεν κατάφερε να προκαλέσει σημαντική αντίδραση στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 4,120% με οριακή πτώση 0,53% από τα επίπεδα της Δευτέρας.

Αυτό πάντως δεν εμπόδισε την JP Morgan και την UBS από το να διατηρήσουν τη θετική τους στάση για τα ελληνικά ομόλογα, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup βοηθά στη μείωση των πιέσεων χρηματοδότησης και πως η δομή χρέους της Ελλάδας παραμένει πολύ ελκυστική.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η αναβάθμιση της S&P ήταν «συγκρατημένη», αφήνοντας την Ελλάδα ακόμα τέσσερις βαθμίδες μακριά από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού, από το επίπεδο δηλαδή που τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται «ασφαλής» επένδυση. Υπενθυμίζουμε πως η Moody’s (αξιολόγηση B3) διατηρεί την Ελλάδα έξι βαθμίδες χαμηλότερα από τον επενδυτικό βαθμό, ενώ η Fitch (αξιολόγηση Β) πέντε βαθμίδες χαμηλότερα.

Η S&P αν και δεν έκανε καμία αναφορά στη βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους στο μεσοπρόθεσμο ή στο μακροπρόθεσμο διάστημα, επέλεξε να επικεντρωθεί στη μείωση των χρηματοδοτικών κινδύνων στην επόμενη διετία.

Το «μαξιλάρι» ρευστότητας

Οπως τόνισε, «το μαξιλάρι ρευστότητας θα καλύψει πλήρως την εξόφληση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι το 2021 καθώς και εν μέρει τις αποπληρωμές του 2022». Αυτό, «μειώνει σημαντικά τους κινδύνους χρηματοδότησης και αυξάνει τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές σε πιο ευνοϊκούς όρους για τον κρατικό και τον τραπεζικό τομέα».

Η S&P υπογράμμισε επίσης πως οι όροι που συνοδεύουν τη χρήση του μαξιλαριού ρευστότητας, μαζί με την ενισχυμένη εποπτεία του προγράμματος, θα αποτρέψουν την κατάργηση των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και θα στηρίξουν τις νέες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Ωστόσο ο οίκος προειδοποίησε πως η ικανότητα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων είναι αδύναμη, ενώ το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος της χώρας παραμένουν υψηλά. «Μετά την Ιαπωνία, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από τις χώρες που καλύπτουμε», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Fitch

Ο οίκος Fitch από την πλευρά του επέλεξε να μην αλλάξει την αξιολόγησή του, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το χρέος βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, με το «μαξιλάρι» ρευστότητας και την παράταση στις ωριμάνσεις να περιορίζουν τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης και να στηρίζουν την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Ωστόσο, όπως επισήμανε, οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις καλούνται να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές προκλήσεις. Σύμφωνα με τη Fitch μπορεί να υπάρξει εν μέρει ανατροπή πολιτικών στο μέλλον ή μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς συνεχίζεται ο διάλογος με τους δανειστές, ενώ όπως υπογράμμισε, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορεί να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη την οποία τοποθετεί στο 1,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή