Εφικτός ο στόχος για έσοδα 2 δισ. από αποκρατικοποιήσεις το 2018

Εφικτός ο στόχος για έσοδα 2 δισ. από αποκρατικοποιήσεις το 2018

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από το 2011 που ιδρύθηκε, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πασχίζει να επιτύχει τον στόχο των εσόδων μιας χρονιάς. Φέτος, ο στόχος έχει τεθεί λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα επιτευχθεί, με την προϋπόθεση ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους η συμφωνία για την 20ετή παράταση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του αερολιμένα των Σπάτων στον ΔΑΑ.

Η νέα συμφωνία, που επέβαλε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει ιδιαίτερα αυξημένο τίμημα ύψους 1,1 δισ., φέρνοντας έτσι τον στόχο των 2 δισ. πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι πριν.

Δεν είναι όμως μόνον το αυξημένο τίμημα του ΔΑΑ. Την επίτευξη του φετινού στόχου φέρνει πιο κοντά και ο ΔΕΣΦΑ, το τίμημα του οποίου, από 400 εκατ. (187 εκατ. αναλογούν στο ΤΑΙΠΕΔ), αυξήθηκε στα 535 εκατ. (251 εκατ. για το ΤΑΙΠΕΔ) μετά το πέρας του δεύτερου διαγωνισμού πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας.

Ετσι, μόνον οι δύο προαναφερόμενες μεταβολές στο τίμημα προσθέτουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ έσοδα ύψους περίπου 700 εκατ. Το στοίχημα τώρα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι οι συγκεκριμένες εξαγορές να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Την πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνει και η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, στην έκθεση γίνεται η πρόβλεψη ότι στο δ΄ τρίμηνο του έτους θα έχουμε το οικονομικό κλείσιμο της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.

«Οι συναλλαγές της «Ελληνικόν» και της παράτασης παραχώρησης του ΔΑΑ δεν έχουν ακόμη κλείσει οικονομικά εξαιτίας παραγόντων που είναι πέρα από τον έλεγχο των ελληνικών αρχών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ε.Ε. «Στην περίπτωση της ‘‘Ελληνικόν’’», προστίθεται, «το χρονοδιάγραμμα έχει αναθεωρηθεί για τον Δεκέμβριο του 2018 εξαιτίας διαφόρων καθυστερήσεων που συσσωρεύθηκαν από την απαρχή του ΕΜΣ…».

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των φορέων που είναι εγκατεστημένοι στο Ελληνικό, η έκθεση αναφέρει ότι η διαδικασία απομάκρυνσης βρίσκεται στο 50% έως 75% της ολοκλήρωσης, ανάλογα με τον φορέα. Ακόμη και η «αντιδραστική» Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εκτιμάται να έχει αποσυρθεί ολοσχερώς μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα, ισχύουν και για το αμαξοστάσιο των ΟΣΥ, το Κέντρο Θαλάσσιας Ερευνας στον Αγ. Κοσμά κ.ά. όπου η μετακίνηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. Τελευταία εκκρεμότητα (Δεκ. 2018) θα είναι η εκχώρηση της άδειας καζίνο και τελικά το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας, με τη μεταβίβαση της εταιρείας Ελληνικόν στους επενδυτές και την καταβολή της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς πάντως χαρακτήριζαν αισιόδοξη την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το οικονομικό κλείσιμο του Ελληνικού στο τέλος του έτους. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι πλέον… «το νερό μπήκε στο αυλάκι», αλλά χαρακτήριζαν πιθανότερο χρονικό διάστημα για το κλείσιμο της συμφωνίας είτε το α΄ ή –το αργότερο– το β΄ τρίμηνο του 2019.

Σχετικά με τις υπόλοιπες σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, η έκθεση συμμόρφωσης προβλέπει κλείσιμο στο α΄ εξάμηνο του 2019 της πώλησης των ΕΛΠΕ και στο β΄ εξάμηνο της ίδιας χρονιάς των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΠΑ και Εγνατίας. Επίσης, το δ΄ τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει και η πώληση του 30% των μετοχών ΔΑΑ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.

Εν γένει, η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποπνέει μια «ικανοποίηση» σχετικά με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι τα έσοδα ήδη έφτασαν τα 750 εκατ. Εξ αυτών, 284 εκατ. προήλθαν από την πώληση του 5% των μετοχών ΟΤΕ, 231 εκατ. από την πώληση του 67% του ΟΛΘ και 166 εκατ. από την ανανέωση δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας (2017). Σίγουρα θεωρούνται τα έσοδα από την πώληση των ΕΕΣΣΤΥ (22 εκατ. ευρώ) και του ΔΕΣΦΑ (251 εκατ.). Αν τελικά κλείσει ο ΔΑΑ θα αποφέρει περί τα 600 εκατ. (προκαταβολή), ενώ άλλα 300 εκατ. (προκαταβολή) θα φέρει το Ελληνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή