«Βουτιά» 2,59% στο Χ.Α. λόγω των τραπεζών

«Βουτιά» 2,59% στο Χ.Α. λόγω των τραπεζών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλά (σχεδόν) ενός μήνα επίπεδα βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό μίνι sell-off σε τράπεζες και blue chips, με τις αποκοπές μερισμάτων, ειδικά σε δεικτοβαρείς τίτλους, και το αρνητικό διεθνές κλίμα να μην αφήνουν περιθώρια για ανάσα στην αγορά, η οποία έχει παραδοθεί το τελευταίο διάστημα στα «χέρια» των πωλητών.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,59%, στις 748,03 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Μαΐου, ενώ άγγιξε έως και το -3,07%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,67 εκατ. ευρώ, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,89% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,28%, στις 847,41 μονάδες. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις αγγίζουν το 3,7%, ενώ του τραπεζικού δείκτη το 8,5%. «Βαρίδια» στην εικόνα της αγοράς ήταν και οι μετοχές της Coca-Cola και του ΟΤΕ, λόγω της αποκοπής μερισμάτων, σημειώνοντας απώλειες 3,74% και 4,03% αντίστοιχα.

Εκτός του ότι το Χ.Α. δεν μπόρεσε να «κεφαλαιοποιήσει» αυτήν την εβδομάδα τις θετικές ειδήσεις, όπως η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη S&P και τα θετικά σχόλια των αναλυτών για απομάκρυνση του χρηματοδοτικού κινδύνου από την Ελλάδα για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η κρίση αξιοπιστίας που έπληξε την αγορά στις αρχές του περασμένου μήνα, με την υπόθεση της Folli Follie, φαίνεται ότι παραμένει ανοικτή πληγή. Η νέα φημολογία για το QCM ότι «ψάχνει» τα οικονομικά στοιχεία και άλλων εισηγμένων εταιρειών, έστω και αν διαψεύδεται, έχει προκαλέσει νέες ρωγμές στην επενδυτική ψυχολογία των ενεργών παικτών του Χ.Α.

Με μία μόνο συνεδρίαση να απομένει για το κλείσιμο του μήνα αλλά και του α΄ εξαμήνου, η αγορά φαίνεται ότι επέστρεψε εκεί που άφησε τον Μάιο, ο οποίος ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους μέχρι στιγμής για το Χ.Α. Ενώ είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι η συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup του Ιουνίου θα έδινε τα καύσιμα και θα προσέφερε τον καταλύτη που χρειαζόταν το χρηματιστήριο για να πάρει τα πάνω του και να δει την πόρτα των εισροών να «ξεκλειδώνει», τελικά κάηκε και αυτό το χαρτί, μην αφήνοντας πολλές ελπίδες για το αμέσως επόμενο διάστημα, το οποίο θα είναι και πιο αργό συναλλακτικά, λόγω καλοκαιριού, αλλά και δεν αναμένεται να δώσει κάποιες σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή της τάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή