Το α΄εξάμηνο το Χ.Α. είχε απώλειες 5,58%

Το α΄εξάμηνο το Χ.Α. είχε απώλειες 5,58%

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική βελτίωση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων, λόγω της συμφωνίας για το προσφυγικό, μεταδόθηκε και στην ελληνική αγορά, με το Χρηματιστήριο να κλείνει δυναμικά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα αλλά και του πρώτου εξαμήνου του έτους. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων άρχισαν να υποχωρούν λόγω και της σύστασης της ΗSBC για την αγορά 5ετών ελληνικών κρατικών τίτλων. Ρόλο στην άνοδο της αγοράς έπαιξε και το εποχικό «window dressing», δηλαδή ο «καλλωπισμός» των χαρτοφυλακίων που χαρακτηρίζει τις τελευταίες συνεδριάσεις των χρηματιστηριακών τριμήνων.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής είχε πολλά «επεισόδια» και αρκετή μεταβλητότητα, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με έντονα θετικές διαθέσεις και να «πιάνει» το +1,28% το πρώτο ημίωρο. Εν συνεχεία, οι πωλητές άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και να στέλνουν εντός 15 λεπτών την αγορά στο κόκκινο, πριν ενεργοποιηθούν ωστόσο και πάλι οι αγοραστές, κυρίως στα blue chips. Η σκυτάλη 45 λεπτά αργότερα δόθηκε και πάλι στους πωλητές. Επειτα από έντονη αψιμαχία με τους αγοραστές, στο τέλος, και ειδικά στις δημοπρασίες, έχασαν. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 757,57 μονάδες, με άνοδο 1,28%, και ο τραπεζικός δείκτης στο +1,72%. Παρά το θετικό φίνις, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έκλεισε με απώλειες 5,58%, ενώ στο 1,62% διαμορφώνονται το ίδιο διάστημα οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο.

Η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά, καθώς η επιφυλακτικότητα έχει δώσει τη θέση της στην αρνητική φημολογία επί δικαίους και αδίκους, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή. Παρά την ικανοποιητική εικόνα των τριμήνων, των επιτυχών αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών, της συμφωνίας του Eurogroup και τα «συμπαθητικά» μακροοικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, πλεόνασμα κ.λπ.), η αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών. Το καθεστώς αμφισβήτησης έχει δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον διαπραγμάτευσης, μια αυτονόμηση μονότονα κουραστική σε κατεύθυνση και τζίρο, που «ακουμπά» και τις ομολογιακές εκδόσεις. Παρότι αποτελεί κλισέ, ισχύει απολύτως η ρήση ότι «η εμπιστοσύνη οικοδομείται σε βάθος χρόνου και χάνεται σε μια στιγμή». Για να υπάρξει κάποια στοιχειώδης ηρεμία στην αγορά, θα χρειαστούν χρόνος και δράσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή