Υποχώρηση τον Μάιο του δείκτη οικονομικού κλίματος και του PMI

Υποχώρηση τον Μάιο του δείκτη οικονομικού κλίματος και του PMI

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που «πάγωσαν» ορισμένα τμήματα της σχετικής αγοράς, αλλά και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που για τους περισσότερους είχε χρεωστικό αποτέλεσμα, ανέκοψαν την ανοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος, ενώ προκάλεσαν νέα υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 102,5 μονάδες, υποχωρώντας από τις 104,2 μονάδες τον Μάιο.

Οπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, ο μεγαλύτερος όγκος της έρευνας οικονομικής συγκυρίας ολοκληρώθηκε πριν από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος και η όποια επίδραση αυτής αναμένεται να αποτυπωθεί στις έρευνες των επόμενων μηνών.

«Συνολικά, το τρίμηνο που ξεκινά είναι υψηλής σημασίας, αφενός γιατί αποδεικνύεται κάθε χρόνο καθοριστικό για την πορεία του ετήσιου ΑΕΠ λόγω της σημαντικής επίδρασης του τουρισμού, αφετέρου γιατί ειδικά φέτος συμπίπτει με τη μετάβαση στη “μεταμνημονιακή” εποχή. Θα είναι κρίσιμο το αν θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για κλίμα ανάπτυξης της οικονομίας ή στασιμότητας», υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ. «Η πορεία της χώρας μετά από παραπάνω από οχτώ χρόνια εντός προγραμμάτων προσαρμογής και συνεχούς χρηματοδοτικής στήριξης από τον επίσημο τομέα, σε ένα περιβάλλον χωρίς αυτά από τα χαρακτηριστικά από τον προσεχή Αύγουστο, θα συνεχίσει να δημιουργεί αβεβαιότητα τουλάχιστον έως ότου αυτές οι συνθήκες αποτελέσουν πραγματικότητα», σχολιάζει σε άλλο σημείο.

Οι επιμέρους δείκτες διαμορφώνονται ως εξής: ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ανήλθε στις 103,1 μονάδες από 101,7 μονάδες τον Μάιο, στις κατασκευές η πτώση ήταν έντονη, από τις 69,8 μονάδες στις 62, στο λιανικό εμπόριο από τις 107,3 μονάδες στις 100,1, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες κατέγραψε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 107,4 μονάδες από 105,5 μονάδες τον Μάιο.

Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας καθώς και για την απασχόληση είχαν ως συνέπεια την υποχώρηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις -52,4 μονάδες (από τις -51 μονάδες τον Μάιο) και οι Ελληνες καταναλωτές εξακολουθούν να είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ελαφρά υποχώρηση κατέγραψε τον Ιούνιο και ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, ο δείκτης PMI που καταρτίζει η IHS Markit, καθώς διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες από τις 54,2 μονάδες τον Μάιο. Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες τόσο από τις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, ενώ το πλέον αρνητικό είναι νέα αύξηση του κόστους εισροών με κυρίαρχη την αύξηση της τιμής του χάλυβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή