Η συμφωνία του Eurogroup βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα και αφήνει ένα παράθυρο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο (QE), εκτιμά η Barclays.
Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, αν και είναι πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μακροπρόθεσμα, η θετική τάση στο κλίμα της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, και θα ενισχυθεί εάν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.
Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, όπως εκτιμά, έχουν πλέον αυξηθεί και υπάρχει ενδεχόμενο να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου, αν και το παράθυρο είναι αρκετά μικρό.
Η Barclays υπενθυμίζει πως υπάρχουν τρεις όροι ώστε να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE: να υπάρχει περιθώριο για αγορές, τα ομόλογα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΕΚΤ και η ΕΚΤ πρέπει να ικανοποιηθεί με την τροχιά της βιωσιμότητας του χρέους. Ο πρώτος όρος τηρείται εδώ και καιρό, έτσι, η απόφαση θα βασιστεί στους άλλους δύο όρους. Το βασικό ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θα διατηρήσει το waiver, δηλαδή, εάν θεωρήσει ότι η συμφωνία είναι ισοδύναμη με ένα κανονικό πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά τον τρίτο όρο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι μεσοπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο, ενώ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις μακροπρόθεσμα. Ολα θα εξαρτηθούν από τα εάν το DSA της ΕΚΤ είναι παρόμοιο με εκείνο του ΔΝΤ.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας έως και 520 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο με βάση τον σημερινό ρυθμό των 30 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών, και 260 εκατ. ευρώ τον μήνα με βάση τον ρυθμό των 15 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, συνολικά 1,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αν και αυτό είναι ένα σχετικά μικρό ποσό, το σήμα στην αγορά θα ήταν ισχυρό, επισημαίνει η Barclays. Εάν τα ελληνικά ομόλογα συμπεριληφθούν στην πρώτη φάση του QE, αυτομάτως θα αποτελούν μέρος της περιόδου επανεπένδυσης.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα του χρέους, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει χορηγηθεί εμπροσθοβαρώς είναι θετικό, ωστόσο, η πορεία του χρέους μακροπρόθεσμα δεν είναι σαφής και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες και τις αρκετά αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις.
Σύμφωνα με την Barclays, η μεταμνημονιακή περίοδος της Ελλάδας, με τη συμπερίληψη της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022) και μέτρα όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η αδειοδότηση επενδύσεων κ.λπ., σημαίνει ότι η συμφωνία στην πραγματικότητα μοιάζει πολύ με ένα κανονικό πρόγραμμα. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις θα πραγματοποιούνται σε τριμηνιαία βάση, όπως και στον σχεδιασμό του προγράμματος του ESM.
Τέλος, η Barclays προειδοποιεί ότι ακόμα και αν επικρατήσει θετικό κλίμα τους επόμενους μήνες, αντίθετοι άνεμοι μπορεί να χτυπήσουν την Ελλάδα με τη μορφή μιας (ήπιας) μετάδοσης από την Ιταλία και μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης ως αποτέλεσμα του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Αυτά θα μπορούσαν να αναβάλουν περαιτέρω την ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Επίσης, το πολιτικό ρίσκο είναι αυξημένο και δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές κατά την περίοδο των ευρωεκλογών την άνοιξη του 2019. Οπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο αβεβαιότητας γύρω από τη χώρα.