Με προβλήματα ξεκίνησε το «μεταφορικό ισοδύναμο»

Με προβλήματα ξεκίνησε το «μεταφορικό ισοδύναμο»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πιλοτική εφαρμογή τέθηκε από την αρχή του μήνα το «μεταφορικό ισοδύναμο», η επιδότηση δηλαδή από το Δημόσιο των ακτοπλοϊκών μεταφορών σε 49 νησιά, η οποία από τις αρχές του 2019 προγραμματίζεται να επεκταθεί σε όλα τα νησιά της χώρας. Με το «μεταφορικό ισοδύναμο» υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να ελαφρύνει έως και κατά 958 ευρώ τον ετήσιο προϋπολογισμό της από την επιδότηση στις τιμές των εισιτηρίων. Οι δικαιούχοι νησιώτες και επιχειρήσεις με έδρα στα νησιά που καλύπτονται πρέπει να βρουν μέσω της ιστοσελίδας metaforikoisodynamo.gr τους προσωπικούς τους κωδικούς, τους οποίους στην συνέχεια θα χρησιμοποιούν κάθε φορά στο πρακτορείο που εκδίδει τα εισιτήριά τους.

Μέχρι και χθες Πέμπτη, πάντως, η σχετική υπηρεσία δεν είχε ενεργοποιηθεί, καθώς το site ανέφερε απλώς πως «Οι πληροφοριακές υποδομές για την υποστήριξη του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου θα είναι σύντομα διαθέσιμες», ενώ οι ακτοπλοϊκές δεν είχαν ακόμα ενημερωθεί ενδελεχώς για τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται το ποσό των δικαιούχων να πιστώνεται αυτόματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στο σύστημα Τaxis.

Στην πρώτη φάση του μέτρου, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα απαιτηθούν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2019 τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Ναυτιλίας, για τα ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο από 1η έως 10η Ιουλίου 2018, κατά την οποία δεν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα λόγω και της αναμονής έκδοσης των εφαρμοστικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, οι κάτοικοι των νησιών μπορούν είτε να λαμβάνουν κωδικούς από το πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 9 Ιουλίου 2018 ,είτε να κρατήσουν ακέραια τα αποκόμματα των εισιτηρίων τους για διαδρομές από ή προς τα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής και να τα αποστείλουν στη Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) μέχρι 31-7-2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή