«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συμφέρει τη Γερμανία»

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συμφέρει τη Γερμανία»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προς όφελος της Γερμανίας, παρά τις επικριτικές φωνές που ακούγονται στη χώρα, εκφράζει με άρθρο του στην Die Welt ο Μάρτσελ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW Berlin) και καθηγητής Μακροοικονομίας και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Συγκεκριμένα, ο κ. Φράτσερ κάνει λόγο για απόφαση που ισοδυναμεί με κούρεμα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορέσει να δράσει και πάλι προκειμένου να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αναλάβει την ιδιοκτησία τους.

Οπως εξηγεί στο άρθρο του ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, με το δημόσιο χρέος περίπου στο 180% του ΑΕΠ, η Ελλάδα αποθαρρύνει σήμερα πολλούς επενδυτές. «Οταν οι επενδύσεις επιστρέψουν στη χώρα, μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η οικονομία να ανακάμψει – και μόνο τότε το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος του», τονίζει. Με άλλα λόγια, η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει το χρέος της και ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να προστατεύονται.

Ο κ. Φράτσερ προτείνει, μάλιστα, να ισχύσει η ίδια αναδιάρθρωση και για τους υπερχρεωμένους γερμανικούς δήμους. «Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των γερμανικών δήμων στενάζει κάτω από υψηλό χρέος». Η κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW εκτιμά ότι οι γερμανικοί δήμοι έχουν χρέη περίπου 159 δισ. ευρώ, τα οποία δεν οφείλονται στην κακή διαχείριση αλλά στο ότι επιβαρύνονται με υψηλές κοινωνικές δαπάνες και έχουν πολύ λίγες ευκαιρίες να συλλέξουν τα φορολογικά έσοδα.

Από το 2015

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Φράτσερ από το 2015 έχει προτείνει ότι το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται κούρεμα, το οποίο όμως πρέπει να συνδεθεί με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Οπως έχει επισημάνει και πρόσφατα, το φορτίο για την Ελλάδα πρέπει να ελαφρύνει, ώστε να μπορέσει αφού βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, να συνεχίσει και να προσελκύσει επενδύσεις.

Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο είχε εκτιμήσει ότι «θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους φέτος». Δεν θα ονομαστεί έτσι, είχε τονίσει, επειδή η υπόσχεση (σ.σ. της γερμανικής κυβέρνησης και δη του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε) ήταν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. Θα του δώσουν το όμορφο όνομα «αναδιάρθρωση», είχε επισημάνει, μειώνοντας εντέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής.

«Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα, λίγο ή πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή