Δύο δισ. τουριστικών εισπράξεων έρχονται με το… αυτοκίνητο

Δύο δισ. τουριστικών εισπράξεων έρχονται με το… αυτοκίνητο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των ταξιδιωτών που προσήλθε οδικώς στη χώρα μας ανήλθε το 2017 σε 8,3 εκατομμύρια ή περισσότερο από 30% του εισερχόμενου τουρισμού συνολικά (πλην κρουαζιέρας).

Οι 6 μεγαλύτερες αγορές τουριστών που έρχονται στη χώρα με αυτοκίνητο είναι κατά κύριο λόγο βαλκανικές (Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) και η Πολωνία που παρά το γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Πολωνών έρχεται αεροπορικώς, σημαντικός αριθμός προσέρχεται οδικώς. Οι χώρες αυτές συνεισέφεραν το 13,8% των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2017, αναφέρει σχετική μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Με δεδομένο πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 14,630 δισεκατομμύρια ευρώ, συνάγεται πως 2 δισεκατομμύρια έρχονται στην Ελλάδα με το… αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικό των τουριστών αυτών είναι η δυνατότητα που έχουν να αλλάξουν ή να επιλέξουν προορισμό την «τελευταία στιγμή» χωρίς να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη, όπως με τα αεροπορικά εισιτήρια. Ως εκ τούτου, το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις αντίστοιχες αγορές είναι καθοριστικό για τις επιλογές διακοπών που θα κάνουν οι κάτοικοί τους.

Ομως οι οικονομικές εξελίξεις των εν λόγω αγορών εμφανίζουν μεικτή εικόνα, με τις αγορές της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας, της Πολωνίας και της ΠΓΔΜ να είναι θετικές, ενώ αρνητικές είναι οι εξελίξεις στη Ρουμανία (επιβράδυνση της οικονομίας) και την Τουρκία (διαρκής υποτίμηση της τουρκικής λίρας και περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος). Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών το 2016, διαπιστώνεται ότι σε όλες βρίσκεται στο top-3 των κυριότερων τουριστικών προορισμών με εξαίρεση την αγορά της Πολωνίας (8η). Ειδικότερα, κατέχει την 1η θέση στις αγορές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και τη 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή