Για παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις κατηγορεί την υπ. Εργασίας ο ΣΕΒ

Για παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις κατηγορεί την υπ. Εργασίας ο ΣΕΒ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις και συμπεριφορές εγκαλεί το υπουργείο Εργασίας ο ΣΕΒ, με αφορμή την τοποθέτηση της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου για τη βιομηχανική εκπροσώπηση στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι οι δηλώσεις της υπουργού προδίδουν άγνοια αλλά και περιφρόνηση προς τους θεσμικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας.

Αφορμή για την ανακοίνωση του ΣΕΒ ήταν η αναφορά της υπουργού, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής, για «κενό εκπροσώπησης της βιομηχανίας από τον ΣΕΒ, βάσει του οποίου αποφασίστηκε η ένταξη και του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους».

Το υπουργείο Εργασίας

Μάλιστα, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους εργοδοτικούς φορείς όταν τέθηκε το ζήτημα της αναγνώρισης του ΣΕΤΕ ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου, παρά το γεγονός ότι ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ επικαλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς ο ΣΕΤΕ είναι μέλος του ΣΕΒ. Και κατέληξε πως ο ΣΒΒΕ καλύπτει μεταποιητικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ ο ΣΕΒ είναι προσανατολισμένος στις υπηρεσίες και δεν είναι κατά κύριο λόγο εκφραστής της βιομηχανίας της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει όχι μόνον ότι τα παραπάνω δεν τεκμηριώνονται,  καθώς στην πραγματικότητα εκπροσωπεί ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά και ότι ο ΣΕΤΕ ουδέποτε υπήρξε μέλος του ΣΕΒ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ICAP, οι βιομηχανίες-μέλη του ΣΕΒ πραγματοποιούν στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας το 56,5% των πωλήσεων, το 65% της κερδοφορίας και διαθέτουν το 54% του συνολικού βιομηχανικού ενεργητικού.

Αντίστοιχα, οι επιδόσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος –εκ των οποίων τα μέλη του ΣΒΒΕ αποτελούν προφανώς υποσύνολο– είναι 12,2%, 12,5% και 11,5%.

Στην πραγματικότητα, ο ΣΕΒ εκπροσωπεί ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Πέραν των βιομηχανιών-μελών του –που καταγράφουν τις παραπάνω επιδόσεις– έχει ως μέλη 5 περιφερειακούς και 19 κλαδικούς βιομηχανικούς συνδέσμους με διασπορά επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, διαθέτει πολλά κοινά μέλη με τον ΣΒΒΕ, κάποια εκ των οποίων συμμετέχουν και στο διοικητικό του συμβούλιο.

Αστοχες πολιτικές

Ο ΣΕΒ τονίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση και η υπουργός Εργασίας επιδιώκουν να «ξεχειλώσει» ο θεσμικός κοινωνικός διάλογος διότι, ενδεχομένως, όσοι συμμετέχουν σήμερα σε αυτόν δεν συντάσσονται με διάφορες άστοχες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Και τους καλεί, αντί να στοχεύουν στο «διαιρεί και βασίλευε», πρωτίστως να σχεδιάσουν, να νομοθετήσουν και να υλοποιήσουν μέτρα που θα δώσουν κίνητρα στη βιομηχανία να επενδύσει και να παραμείνει στη χώρα μας, και καταλήγοντας επισημαίνει πως ως ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της βιομηχανίας θα συνεχίσει να υπηρετεί με αίσθημα ευθύνης, ουσιαστικές παρεμβάσεις, ισχυρή και ανεξάρτητη φωνή τα μέλη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή