Μικρό «παράθυρο» για ένταξη στο πρόγραμμα QE

Μικρό «παράθυρο» για ένταξη στο πρόγραμμα QE

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικός καταλύτης για την ισχυρή βελτίωση της αγοράς των ελληνικών ομολόγων, αλλά και για την ενίσχυση της ψυχολογίας των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα θα ήταν τόσο η διατήρηση του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QΕ.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Αλμπέρτο Γκάλο, διαχειριστής κεφαλαίων στην Algebris, εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE ή και στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μετά και τις περαιτέρω αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, τότε όλα τα ελληνικά ομόλογα, και ειδικά τα 10ετή, θα σημειώσουν σημαντικά κέρδη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως μετά τη συμφωνία του Eurogroup και με το βασικό σενάριο της Κομισιόν να δείχνει ότι το ελληνικό χρέος θα βρεθεί σε πτωτική τροχιά, ίσως υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ΕΚΤ να προχωρήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE. Ωστόσο, το παράθυρο αυτό ίσως να είναι πολύ μικρό, καθώς μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, η επιλεξιμότητα δείχνει απίθανη, δεδομένης της καθαρής εξόδου, καθώς και της αξιολόγησης της οικονομίας σε επίπεδο κατώτερο της επενδυτικής βαθμίδας.

Από την πλευρά της, και η Barclays «βλέπει» ένα μικρό περιθώριο για ένταξη της Ελλάδας στο QE, με τη σχετική απόφαση να μπορούσε να ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου, με τις αγορές ελληνικών ομολόγων να διαμορφώνονται στο 1,6 δισ. ευρώ αν ξεκινήσουν τον Αύγουστο και συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, όπως σημειώνει, τα περιθώρια για μια τέτοια απόφαση είναι πολύ στενά. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον η ΕΚΤ θα διατηρήσει το waiver – δηλαδή, εάν θεωρήσει ότι η συμφωνία για την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας είναι ισοδύναμη με ένα κανονικό πρόγραμμα. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και το ΔΝΤ, το οποίο έχει υιοθετήσει πιο συμβιβαστικούς τόνους σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος και όλα θα εξαρτηθούν από το εάν η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέος από την ΕΚΤ είναι παρόμοια με εκείνη του Ταμείου. Πάντως, εάν τα ελληνικά ομόλογα συμπεριληφθούν στην πρώτη φάση του QE, αυτομάτως θα αποτελούν μέρος της δεύτερης φάσης, δηλαδή της περιόδου επανεπένδυσης, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Η βελτιωμένη εικόνα του χρέους, σε συνδυασμό με τη συμφωνία του Eurogroup, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να παρατείνει το waiver, εκτιμά η Citi. Για τους ίδιους λόγους, η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο QE, αν και για μικρό χρονικό διάστημα. Η ενισχυμένη επιτήρηση διατηρεί την Ελλάδα υπό αυστηρότερη παρακολούθηση από ό,τι ήταν η Κύπρος, η οποία αποκλείστηκε από το QE όταν βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης.

Λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της HSBC και της Berenberg. Η ένταξη της Ελλάδας στο QE παραμένει εξαιρετικά απίθανη λόγω της επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να έχει μια καθαρή έξοδο παρά μια προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία και θα διατηρούσε το waiver της ΕΚΤ, σημειώνει η HSBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή