Δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επικαλέστηκε χθες από τη Βουλή ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, για να σημειώσει ότι είναι αδύνατη πλέον η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, πλην ορισμένων ειδικών περιπτώσεων. Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Πιτσιλής κατέστησε σαφείς τους περιορισμούς που θέτουν στον ελεγκτικό μηχανισμό οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να παραταθεί το ελεγκτικό δικαίωμα του Δημοσίου από τα πέντε στα δέκα έτη.
«Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη πια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ, για να συμπληρώσει ότι ειδικού χειρισμού θα τύχουν μόνο οι περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες θα διαπιστωθεί τυχόν σημαντική διαφορά μεταξύ δύο ετών, δηλαδή τόσο μεγάλη διαφορά ώστε να έχει ποινικό ενδιαφέρον. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε ότι 75 τέτοιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν, για τις 71 εκ των οποίων βγήκαν εντολές, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες τέσσερις, αυτές βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.
Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε πως δεν συνιστά από μόνο του ποινικό αδίκημα το να διαθέτει κάποιος χρήματα σε λογαριασμό στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων στις ημεδαπές τράπεζες δεν αποτελούν νέο πληροφοριακό στοιχείο, με αποτέλεσμα και για αυτές τις υποθέσεις να ισχύει η 5ετής παραγραφή και όχι η 10ετής. Επίσης, δεν θεωρούνται νέο στοιχείο για τον ελεγκτικό μηχανισμό και δεν λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών αλλά και των αλλοδαπών, στις περιπτώσεις που τα ποσά έφυγαν από ελληνικές τράπεζες με κατεύθυνση το εξωτερικό. Στην ουσία, και παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα κατά καιρούς από κυβερνητικά στελέχη, οι ελεγκτές δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αυτές τις υποθέσεις και να βεβαιώσουν πρόσθετο φόρο ή να επιβάλουν πρόστιμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, για 629 ΑΦΜ από τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, για τους οποίους έχει βγει εντολή ελέγχου, οι 500 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμα 178 ΑΦΜ οι οποίοι ελέγχονται με συναξιολόγηση και άλλων πληροφοριών και 30 ΑΦΜ που είναι υποψήφιοι για έλεγχο το προσεχές διάστημα.
Οι ΑΦΜ είναι συνολικά 807. Οι υπόλοιποι 920 επεστράφησαν στην οικονομική εισαγγελέα.
Συνολικά από τη λίστα Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1.727 ΑΦΜ μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ενώ τότε στην ΑΑΔΕ ήρθε και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας, δηλαδή άλλοι 1.228 ΑΦΜ. Ομως οι αποφάσεις του ΣτΕ σταμάτησαν τον περαιτέρω έλεγχο.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της φοροδιαφυγής, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε πως «η φοροδιαφυγή αλλάζει προφίλ. Τα χρήματα δεν μπαίνουν στο τραπεζικό σύστημα». Αναγνώρισε πως «όσο πιο μεγάλη οικονομική επιφάνεια έχει κάποιος τόσο πιο πολλά εργαλεία έχει, μέσω offshore και άλλων δαιδαλωδών διαδικασιών, να αποκρύπτει τα χρήματά του».