ΔΕΠΑ: Τα σχέδια για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα νησιά

ΔΕΠΑ: Τα σχέδια για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα νησιά

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ρόδος και Κρήτη είναι τα νησιά που προσφέρονται για την ανάπτυξη υποδομών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) μικρής κλίμακας (Small Scale LNG), επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), Δημήτρης Τζώρτζης, ο οποίος τόνισε, ακόμη, ότι στο σχέδιο για την ανάπτυξη του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας της εταιρείας προβλέπονται συνολικές επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία.

Μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά», που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη Νάξο, ο κ. Τζώρτζης υποστήριξε ότι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο είναι συγκριτικά η βέλτιστη λύση για τα νησιά, αλλά και για την προσαρμογή της ναυτιλίας στους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020, αφού είναι «πράσινο», οικονομικά αποδοτικό καύσιμο που αποθηκεύεται εύκολα και συντελεί στην επίτευξη του στόχου για 32% παραγωγή από ΑΠΕ έως το 2030 με ηλεκτρογεννήτριες υψηλής απόδοσης.

Εξάλλου, στα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης ΥΦΑ μικρής κλίμακας στα νησιά, σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη, περιλαμβάνονται:

– Μείωση κεφαλαιουχικών δαπανών για ηλεκτρικές διασυνδέσεις και μειωμένες αντίστοιχες κεφαλαιουχικές και λειτουργικές δαπάνες για συμμόρφωση στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

– Δυνατότητα συμμόρφωσης με τις υφιστάμενες και νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις τόσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, όσο και ως καυσίμου σε πλοία.

– Κάλυψη ενεργειακών αναγκών και άλλων τομέων, όπως ο εμπορικός (επαγγελματίες, ξενοδοχεία), ο βιομηχανικός, ο οικιακός (θέρμανση σε σπίτια), με χαμηλότερο κόστος.

– Αμεση ανάπτυξη και λειτουργία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή