ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οχι» Βρυξελλών σε αλλαγές στις περικοπές συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί

«Οχι» Βρυξελλών σε αλλαγές στις περικοπές συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ενόχληση των Βρυξελλών από την ανακοίνωση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά εξέφρασε χθες ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς τόνισε ότι έγινε χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς. Οσον αφορά το κατά πόσον θα ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων από το 2019, ο ίδιος επισήμανε ότι η μείωσή τους είναι συμφωνημένη και θα ήταν συνετό από τη πλευρά της Ελλάδας να μην υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμά της.

Δεν υπήρξε έγκριση

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους πριν από το Εurogroup της Πέμπτης, δήλωσε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν είχε λάβει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός, όταν είχε ανακοινώσει το συγκεκριμένο μέτρο, είχε βιαστεί να πει ότι αυτό θα ισχύει όσο συνεχίζεται η μεταναστευτική κρίση και όσο ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός, τα δεδομένα γρήγορα άλλαξαν.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μπήκε αμέσως σε ένα σαφές χρονικό πλαίσιο και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε χθες πως «ό,τι έγινε έγινε», αλλά το μέτρο είναι σαφές ότι θα παύσει να ισχύει στο τέλος του έτους.

Συγχρόνως, αυτή η αιφνίδια αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν αλλαγές στο συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο θα κληθούν την Πέμπτη το βράδυ να εγκρίνουν τα εκτελεστικά μέλη του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή η αλλαγή, η οποία έχει πολύ μικρή δημοσιονομική επιβάρυνση, μόλις 24 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να προκαλέσει και καθυστέρηση στην απόφαση για εκταμίευση της τελευταίας δόσης, αλλά ελπίζει πως τελικά η απόφαση θα ληφθεί κανονικά. Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων από το 2019, όπως έχει συμφωνηθεί και έχει ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ο αξιωματούχος τόνισε πως «οι περικοπές είναι συμφωνημένες» και ότι θα ήταν σοφό από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να μην ξεκινήσει τώρα τη συζήτηση που θα αφορά αλλαγές στο πρόγραμμα. «Θα ήταν σοφό η Ελλάδα να παραμείνει στην οικονομική πολιτική της», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εκτός ατζέντας η Ελλάδα

Πάντως, στο Eurogroup της Πέμπτης το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί, διότι όλα τα θέματα σχετικά με την έξοδο από το μνημόνιο και την επόμενη ημέρα καλύφθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.