Αυξήθηκαν το 2017 στην Ελλάδα οι άμεσες ξένες επενδύσεις

Αυξήθηκαν το 2017 στην Ελλάδα οι άμεσες ξένες επενδύσεις

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη το 2017 στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας οδήγησε σε νέα άνοδο των άμεσων ξένων επενδύσεων, που έφθασαν συνολικά σε 6.653 έργα, τα οποία δημιούργησαν περισσότερες από 350.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΥ. Στην Ελλάδα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2017, προσφέροντας 1.194 θέσεις εργασίας. Ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, σχολιάζει ότι αν εξακολουθήσει η χώρα να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αν δημιουργήσει ένα πραγματικά φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, τότε θα μπορούσε να διεκδικήσει μία από τις θέσεις μεταξύ των ελκυστικότερων ευρωπαϊκών οικονομιών. Με το ευρωπαϊκό περιβάλλον να είναι το 2017 ευνοϊκότερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα αυξήθηκε στις 24 (από 13 το 2016), δημιουργώντας 1.194 νέες θέσεις εργασίας. Ο μεγαλύτερος αριθμός άμεσων ξένων επενδύσεων προήλθε από τις ΗΠΑ (8). Ακολουθούν Βρετανία (3) και Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία και Δανία, με δύο άμεσες ξένες επενδύσεις έκαστη. Επιβεβαιώνοντας τις καλές προοπτικές της ελληνικής γεωργίας και της εστίασης, οι περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις το 2017, δηλαδή επτά, έγιναν στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων, ενώ ακολούθησαν οι επαγγελματικές υπηρεσίες (4), οι μεταφορές (3) και η ψηφιακή τεχνολογία (3).

Κατά τον κ. Παπάζογλου, «με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης και την έξοδο από την εποχή της αβεβαιότητας, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί σε μια καλή θέση μεταξύ των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσει ένα πραγματικά επενδυτικό περιβάλλον». Στην Ευρώπη των 50 κρατών, η εκτέλεση περισσοτέρων από 6.500 άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί απόδειξη πως η Γηραιά Ηπειρος είναι η κορυφαία επιλογή για επενδύσεις, παρότι υπάρχουν εσωτερικές ανακατατάξεις και μεταβολές που ενδέχεται να αλλάξουν το τοπίο τα επόμενα χρόνια. Η συγχρονισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2017 και η επιτάχυνση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, με τον περιορισμό της παραγωγικής δυνατότητας και την ανανέωση των προϊόντων να μεταφράζονται σε άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που εφαρμόζει η ΕΚΤ διευκόλυναν ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις. Παράλληλα, όμως, παρατηρείται επιβράδυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, με τους επενδυτές να εξετάζουν χώρες που βρίσκονται πιο νότια και πιο ανατολικά.

Ο αριθμός των ΑΞΕ στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 10% το 2016 και το 2017, ποσοστό που είναι χαμηλότερο απ’ αυτό των προηγούμενων χρόνων, καθώς ρίχνει βαριά τη σκιά της η αβεβαιότητα για το Brexit και η ένταση στο διεθνές εμπόριο, μετά την επιβολή υψηλότερων δασμών από τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, η Δυτική Ευρώπη παραμένει ο κορυφαίος επενδυτικός προορισμός για το 53% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με στοιχεία της EY. Η Κίνα αύξησε την ελκυστικότητά της κατά 4% και πλέον καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας το 42% των προτιμήσεων, ενώ υποχώρησαν στην τρίτη θέση, με ποσοστό 41%, η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην τέταρτη θέση, συγκεντρώνοντας το 34% των προτιμήσεων, από 39% προηγουμένως. Η Βρετανία διατηρεί την πρώτη θέση και παραμένει η ελκυστικότερη οικονομία για ΑΞΕ, παρότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εμφανής. Ο αριθμός των ΑΞΕ στη Βρετανία αυξήθηκε μόλις κατά 6% το 2017, ανερχόμενος στις 1.205, από τις οποίες δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας. Η Γερμανία διατηρεί τη δεύτερη θέση, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων ήταν 6% έναντι 12% το 2016, μεταβολή που σχετίζεται με αλλαγές στην αγορά εργασίας και με την αύξηση του εργασιακού κόστους. Στη Γερμανία έγιναν το 2017 1.124 ΑΞΕ, που δημιούργησαν 31.000 θέσεις εργασίας, ή το 9% του συνόλου. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των ΑΞΕ στη Γαλλία κατά 31%, χάρη και στην εκλογική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, που απομάκρυνε τον εφιάλτη μιας πιθανής εξόδου από την Ε.Ε. αν είχε επικρατήσει το εθνικιστικό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν, και ενίσχυσε τη θέση της Γαλλίας, εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή