Παράταση waiver και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE «βλέπει» η HSBC

Παράταση waiver και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE «βλέπει» η HSBC

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» για παράταση της κατ’ εξαίρεσιν αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρου για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver) αλλά και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) βλέπει η HSBC, μετά τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επιμένοντας στη σύστασή της για αγορά 5ετών ελληνικών ομολόγων στην οποία είχε προχωρήσει πριν από δέκα ημέρες.

Οπως επισημαίνει, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, χωρίς την ύπαρξη προγράμματος, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα καθώς απέχουν πολύ από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού». Ωστόσο, η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πάντα ως ειδική περίπτωση. Το ότι η απαίτηση για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) δεν αναφέρεται στην αρχική απόφαση της ΕΚΤ και το γεγονός ότι ο Ντράγκι αναφέρθηκε σε αυτήν, δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες που θα έπρεπε να πληρούνται για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Οπως τονίζει, το σημαντικό είναι ότι: α) ο Ντράγκι δεν είπε πως η Ελλάδα θα είναι μη επιλέξιμη για το QΕ μετά το τέλος του προγράμματος και β) επικαλέστηκε το DSA, το οποίο είναι σχετικό μόνο αν η ΕΚΤ εξακολουθούσε να προτίθεται να αγοράσει ελληνικούς τίτλους.

Κατά την άποψη της HSBC, οι δηλώσεις του Ντράγκι δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει το waiver για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσει το DSA. Οι αγορές ομολόγων πριν από τον Αύγουστο θα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές αλλά η πιθανότητα αγορών μετά το τέλος του προγράμματος θα ήταν πιο σημαντική. Οπως επισημαίνει, εάν συμβεί αυτό θα οδηγήσει στην περαιτέρω βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη από μία θετική δήλωση για τη βιωσιμότητα του χρέους από την ΕΚΤ και –το πιο σημαντικό κατά την άποψή της– δίνει την πιθανότητα επανεπένδυσης των ελληνικών ομολόγων τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη ώθηση στους ελληνικούς τίτλους θα έδινε η δυνατότητα να μετακυλισθούν τα υπερεθνικά ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ελληνικούς τίτλους, καθώς ωριμάζουν, επισημαίνει. Ετσι, η HSBC συνεχίζει να προτιμά τα ελληνικά 5ετή ομόλογα σε ορίζοντα 6-12 μηνών και με στόχο την απόδοση του 2,25% (από 2,919% αυτή τη στιγμή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή