«Κλειδί» για την Ελλάδα ξένες επενδύσεις και ανάπτυξη, λέει η HSBC

«Κλειδί» για την Ελλάδα ξένες επενδύσεις και ανάπτυξη, λέει η HSBC

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπέρ της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας αλλά και της περικοπής των συντάξεων τάσσεται η HSBC, ξεκαθαρίζοντας πως μπορεί η κατάσταση στην Ελλάδα να έχει βελτιωθεί και να βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο το «κλειδί» είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη.

Οπως επισημαίνει, η ανάπτυξη της Ελλάδας έχει ήδη εκπλήξει θετικά στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τις καθαρές εξαγωγές να παραμένουν ο κύριος οδηγός –εν μέρει χάρη στον τουρισμό–, ενώ οι επενδύσεις υποχώρησαν μετά τη μεγάλη άνοδο το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Μέχρι στιγμής, προσθέτει, η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας και αναμένει πως αυτό θα συνεχιστεί, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή σε βάρος της χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας, όπως συνέβη τα πρόσφατα χρόνια στην Ισπανία, που επίσης είδε μια αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μετά την ισχυρή απόδοση του α΄ τριμήνου και τη βελτίωση της δυναμικής της ανάπτυξης, η HSBC αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος στο 2,1% (από 1,9%), αλλά άφησε την εκτίμηση για το 2019 αμετάβλητη στο 2,5%. Επίσης αναμένει μεγαλύτερη στήριξη στην ανάπτυξη από τον κρατικό τομέα, λόγω των λιγότερων δημοσιονομικών περιορισμών. Ωστόσο, η ανοδική τάση περιορίζεται από την πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Για την αγορά εργασίας, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, καθοριστικής σημασίας είναι να υπάρξει μια σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, ιδίως υπό το πρίσμα των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, από την αγορά εργασίας έως τις συντάξεις.

Ωστόσο, κατά την άποψη της HSBC, και οι επενδύσεις αποτελούν «κλειδί». Οι πραγματικές επενδύσεις εξακολουθούν να είναι 40% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ κρίσης και αντιστοιχούν τώρα μόνο στο 13% του ΑΕΠ, το ήμισυ του επιπέδου πριν από την κρίση (25%). Αυτό αντανακλά τις περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις –αν και πέρυσι αυξήθηκαν στο 4,6% του ΑΕΠ από 2,5% το 2012– και τον αντίκτυπο της κρίσης στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η χρόνια ανικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις επίσης παίζει ρόλο. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι και αυτές καθοριστικές σε όρους τεχνολογικών έμμεσων επιπτώσεων, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Eurogroup, η HSBC τονίζει ότι δεν έγινε καμία αναφορά για τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πέραν του 2033, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό, γεγονός που καθιστά απίθανο να βάλει το ΔΝΤ τη σφραγίδα του στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Εάν το ΔΝΤ δεν καταλήξει σε μία θετική DSA (ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους), όπως επισημαίνει η HSBC, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει βραχυπρόθεσμα την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την αναβάθμιση των αξιολογήσεων και τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας. Αλλά τα θετικά υπερβαίνουν τα αρνητικά, κατά την άποψη της βρετανικής τράπεζας. Η Ελλάδα ολοκληρώνει τη διάσωση με ένα μαξιλάρι μετρητών ύψους 24 δισ. ευρώ (περίπου 13% του ΑΕΠ) και καλύπτεται χρηματοδοτικά πλήρως μέχρι το 2020 (αν όχι περισσότερο). Μετά τις επεκτάσεις, η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους θα είναι πάνω από 20 χρόνια. Οπως τονίζει, εάν η Ελλάδα αποδειχθεί «σοβαρή» σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, μπορεί να ξεκινήσει ενάρετος κύκλος που θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους και θα ωθήσει χαμηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή