Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπει ο Πάιατ

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπει ο Πάιατ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα για τις αμερικανικές εταιρείες «βλέπει» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, αλλά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Ο ίδιος, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το γεγονός ότι στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, επανέλαβε πολλάκις τη «στρατηγική δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά».

«Οι επενδυτές ακολουθούν την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, ενώ ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι τώρα υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκαν τα αμερικανικά επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ελλάδα, απάντησε: «Εχει μειωθεί η αβεβαιότητα. Εχει απαλειφθεί ο κίνδυνος του Grexit, ενώ υπάρχει σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα». Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επένδυση της Avis στην Ελλάδα (την εξαγορά της Avis Greece από την Avis Budget Group), στην έντονη δραστηριότητα αμερικανικών επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο και στη συμμετοχή της ExxonMobil στις έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο ίδιος, μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και πρόσθεσε: «Αναθάρρησα πολύ από τα σημάδια της τελευταίας συνάντησης που είχαν οι κ. Τσίπρας και Μπορίσοφ (σ.σ.: πρωθυπουργός της Βουλγαρίας) σχετικά με τον IGB (πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας)».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στο βάθος των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο εμπορικές. Κληθείς να απαντήσει για το αν υπάρχει από τη Ρωσία, με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό απέλασης Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα που αποκάλυψε η «Κ», ενορχηστρωμένη προσπάθεια εμπλοκής στα εσωτερικά ευρωπαϊκών χωρών, ο Αμερικανός πρέσβης περιορίστηκε στο να πει ότι «οι απόψεις των ΗΠΑ για τον ρόλο της Ρωσίας είναι πολύ γνωστές». Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το εάν και πώς η νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ θα επηρεάσει το διμερές εμπόριο Ελλάδας – ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ απέφυγε να απαντήσει.

Η φετινή ΔΕΘ αποτελεί, σύμφωνα με τον πρέσβη, το όχημα για να βρεθεί η Ελλάδα στο επίκεντρο της δημοσιότητας και να γνωρίσουν οι αμερικανικές εταιρείες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ, έκτασης 6.000 τ.μ., το οποίο θα είναι αφιερωμένο στις ΗΠΑ, θα στεγαστούν οι αποστολές 52 αμερικανικών εταιρειών-κολοσσών και εκπαιδευτικών φορέων, από τους κλάδους των φαρμάκων, της τεχνολογίας, των αμυντικών συστημάτων, των τροφίμων και ποτών, των εταιρειών συμβούλων.

Στη χρονική συγκυρία υλοποίησης της φετινής ΔΕΘ, δηλαδή 20 ημέρες μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η έκθεση μπορεί να είναι ορόσημο για την επόμενη μέρα». «Η πολλαπλασιαστική δύναμη της Ελλάδας είναι η συνεργασία μας με τις γειτονικές χώρες. Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει τη θέση που της αρμόζει», υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών Ν. Παππάς. Ο κ. Τ. Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ, αναφέρθηκε, τέλος, στη χαμένη αίγλη που ξανακερδίζει τα τελευταία χρόνια η έκθεση και σημείωσε ότι στόχος είναι ο αριθμός των επισκεπτών φέτος να ξεπεράσει τις 290.000 από 264.000 πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή