Συνεχίστηκε και κατά το β΄ τρίμηνο του 2018 η βελτίωση των προσδοκιών στον κλάδο των εταιρειών συμβούλων μάνατζμεντ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), το τρίμηνο που έληξε στο τέλος Ιουνίου είναι το ένατο συνεχές τρίμηνο που καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών για την εν γένει πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ο γενικός δείκτης GRe+1 διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο του έτους σε 18,1% από 17,5% το προηγούμενο τρίμηνο και από 6,4% το β΄ τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ, στη νέα αυτή θετική εξέλιξη συνέβαλαν η βελτίωση των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών και η προσδοκώμενη ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος της χώρας τον ερχόμενο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, υπήρξε σημαντική βελτίωση στον δείκτη οικονομικής συγκυρίας, κυρίως λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, της αύξηση των εξαγωγών και της μείωσης της ανεργίας. Από την άλλη πλευρά όμως, οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στους παραγωγικούς συντελεστές έγιναν λιγότερο αισιόδοξες το β΄ τρίμηνο του 2018 έναντι του προηγουμένου.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας, σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ, παρουσιάζεται μεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία των θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών, καθώς σημειώθηκε αύξηση του μέσου όρου της διαφοράς θετικών – αρνητικών προβλέψεων για τις μεταβλητές του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών). Η εν λόγω διαφορά διευρύνθηκε από 25,3% στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2018 σε 29,3% στο τέλος του β΄ τριμήνου. Υπάρχει δε σημαντική μεταβολή σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2017, ενώ η τόνωση της αισιοδοξίας το β΄ τρίμηνο 2018 προέρχεται από τις ευνοϊκότερες προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ και την ανεργία.
Σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ, τα κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα και κατά το β΄ τρίμηνο του 2018. Από αυτά, τα πέντε σημαντικότερα είναι: η υψηλή φορολογία, η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, η ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους και οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
H 18η έρευνα οικονομικής συγκυρίας πραγματοποιήθηκε από 20 Ιουνίου 2018 έως 4 Ιουλίου 2018. Συγκεντρώθηκαν 74 απαντήσεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό ανταπόκρισης 67,3%. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλής και υπεύθυνος της έρευνας ο κ. Βασίλειος Ρεγκούζας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΣΜΑ.