Επίδομα ανεργίας και στους αυτοαπασχολουμένους – Ποιοι το δικαιούνται

Επίδομα ανεργίας και στους αυτοαπασχολουμένους – Ποιοι το δικαιούνται

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής, το ύψος αλλά και τη διάρκεια χορήγησης του βοηθήματος ανεργίας σε ανεξαρτήτως και αυτοτελώς απασχολουμένους (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς) υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου και οι υφυπουργοί Τάσος Πετρόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος.

Η δυνατότητα λήψης του βοηθήματος ανεργίας προσφέρεται πρώτη φορά σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένους παρότι η σχετική εισφορά καταβάλλεται από το 2011.

Ειδικότερα, δικαιούχοι του βοηθήματος είναι ασφαλισμένοι που υπάγονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31-12-2016 είχαν υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ και καταβάλλουν εισφορά για Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Κλάδος ασφαλισμένων τέως ΕΤΑΑ.

Το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως και θα χορηγείται για χρονικό διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου. Αυτό επίσης θα καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, έπειτα από έλεγχο των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που ορίζει η υπουργική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή