Αναζητούν παράθυρο ευκαιρίας για 10ετές ομόλογο

Αναζητούν παράθυρο ευκαιρίας για 10ετές ομόλογο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν και πάλι τα σενάρια για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μετά και το roadshow του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμιά σχετική απόφαση, με τον ΟΔΔΗΧ να παρακολουθεί στενά την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων αλλά και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Οπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο ΟΔΔΗΧ θέλει σύντομα να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εκδώσει πριν από τη λήξη του προγράμματος ένα κρατικό ομόλογο με λογικούς όρους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας πως οι ενισχυμένες διαθέσεις των επενδυτών αποδεικνύονται και από την πρόσφατη έκδοση ομολόγου στην οποία προχώρησε ο ΟΤΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για κάποια έκδοση. Στο πρόσφατο ταξίδι τους στις ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, δοκίμασαν τις διαθέσεις των Αμερικανών επενδυτών, σε μία στιγμή όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των αρχών Μαΐου, πριν από το ξέσπασμα της ιταλικής κρίσης. Οπως έδειξαν οι συναντήσεις, τα funds εμφανίστηκαν θετικά σε ενδεχόμενη νέα έκδοση ομολόγου αλλά με τη σωστή τιμολόγηση, και τις προτιμήσεις κέρδισε η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε σίγουρα να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς, ωστόσο για να μπει αυτό το ενδεχόμενο επίσημα στο «τραπέζι» θα πρέπει η απόδοσή του να υποχωρήσει τουλάχιστον στο 3,6% (από 3,852% σήμερα), και στα χαμηλά 12ετίας όπου είχε βρεθεί στα τέλη του Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός σταθερού διεθνούς κλίματος. Οπως είχε τονίσει και ο κ. Τσακαλώτος πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, η επόμενη έξοδος στις αγορές δεν θα είναι πολιτική απόφαση αλλά τεχνοκρατική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή