Το 54,9% των νέων θέσεων εργασίας καταλαμβάνει η μερική απασχόληση το 2017

Το 54,9% των νέων θέσεων εργασίας καταλαμβάνει η μερική απασχόληση το 2017

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ανακάμπτει η απασχόληση στην Ελλάδα την τελευταία τριετία, σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group, παρότι από το 2011 το ποσοστό της μερικής απασχόλησης έχει διευρυνθεί σημαντικά. Ειδικότερα, η έρευνα σημειώνει ότι έπειτα από μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία έχει εμφανίσει από το 2017 ασθενή σημάδια ανάκαμψης, παράγοντας που συνηγόρησε στη γενικότερη βελτίωση της εικόνας της αγοράς εργασίας και στη μείωση της ανεργίας στο 21,2% το α΄ τρίμηνο του 2018 από 23,3% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ως εκ τούτου, την τελευταία τριετία (2015-2017, δ΄ τρίμηνο κάθε έτους) οι μεταβολές που αποτυπώνονται στη ροή της απασχόλησης είναι διαρκώς θετικές, παρότι το χάσμα σε επίπεδο απασχόλησης σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα παραμένει ακόμη αγεφύρωτο. Πιο συγκεκριμένα, κατά το δ΄ τρίμηνο του 2017, η απασχόληση κατέγραψε αύξηση 2,4% σε ετήσια βάση σε σύγκριση δηλαδή με το δ΄ τρίμηνο του 2016, ενώ λόγω των χαρακτηριστικών της εποχικότητας που εμφανίζουν κλάδοι όπως ο τουρισμός, οι απασχολούμενοι σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 2,3%. Εντονότερη αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται το 2017, σύμφωνα με την ICAP, στους κλάδους χονδρικού και λιανικού εμπορίου και επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (21,3%), στον κλάδο που αφορά δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας (13,2%) και στον κλάδο της μεταποίησης (10,6%). Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι έντεκα από τους 21 ευρύτερους κλάδους της οικονομίας παρουσίασαν κατά το δ΄ τρίμηνο 2017 αύξηση της απασχόλησης. Ανά μορφωτικό επίπεδο, πτυχιούχοι ανώτερης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης εισήλθαν στην αγορά εργασίας σε ποσοστό 38,5%, ενώ σωρευτική μείωση της απασχόλησης κατά 50% παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι με απολυτήριο Δημοτικού την περίοδο 2010-2017. Θετικές ωστόσο είναι οι ενδείξεις για την ένταξη στην αγορά εργασίας των πτυχιούχων ΑΕΙ και όσων κατέχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η μερική απασχόληση άρχισε να καταλαμβάνει μεγάλο μερίδιο στη διάρθρωση της αγοράς εργασίας. Ετσι το 2017, από τις νέες προσλήψεις, το 54,9% αφορά συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, ενώ οι προσλήψεις μισθωτών με σχέση πλήρους απασχόλησης συνιστούν μειοψηφία, ήτοι το 45,1% του συνόλου των εργαζομένων.

Η ίδια τάση σημειώθηκε και κατά το α΄ τρίμηνο του 2018, όπου η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8% συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2017, με τον αριθμό των απασχολουμένων να διαμορφώνεται στα 3,7 εκατ. άτομα. Εντούτοις, το ποσοστό των μισθωτών ανέρχεται στο 65,6% επί του συνόλου των απασχολουμένων, με τον δείκτη να παραμένει αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου οι μισθωτοί αντιστοιχούν στο 84% του συνόλου των απασχολουμένων. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης αφορά το 9,6% της συνολικής απασχόλησης, ενώ η προσωρινή απασχόληση, που λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην αύξηση των ανέργων, διαμορφώθηκε στο 9,3% κατά το α΄ τρίμηνο του 2018.

Αυτή η σταδιακή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας επιβεβαιώνεται και από τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, η οποία έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη παθογένεια της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ICAP Group επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων την τελευταία τετραετία βαίνει διαρκώς μειούμενος, με την ανεργία το 2017 να διαμορφώνεται στο 21,5% από 23,5% το 2016, εμφανίζοντας σημάδια υποχώρησης και το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή