Επενδύσεις 10,6 δισ. μέσω του σχεδίου Γιούνκερ

Επενδύσεις 10,6 δισ. μέσω του σχεδίου Γιούνκερ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 335 δισ. ευρώ, στήριξη 750.000 θέσεων εργασίας και ενίσχυση του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 0,6% είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, γνωστού ως σχεδίου Γιούνκερ, τρία χρόνια μετά την κήρυξη της έναρξής του από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνολική χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν πολλαπλάσιες επενδύσεις, ύψους 10,6 δισ. ευρώ.

Πρώτη η Ελλάδα

Αν και ίσως τα αποτελέσματα του σχεδίου δεν είναι ιδιαιτέρως ορατά στην πλειονότητα του πληθυσμού, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Ελλάδα μέχρι και σήμερα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των «28» κρατών-μελών της Ε.Ε. ως προς τις επενδύσεις που ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), σε σχέση με το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν μέχρι στιγμής έχουν συμβασιοποιηθεί δέκα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την Ελλάδα, έχουν εγκριθεί άλλα έξι, ενώ έχει δοθεί προέγκριση για ένα ακόμη. Τα περισσότερα σχέδια αφορούν τη δανειοδότηση μικρότερων επιχειρήσεων, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική είναι η ένταξη στο σχέδιο Γιούνκερ έργων, όπως τα έργα υποδομής στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ να φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν εγκριθεί ακόμη έξι έργα, ενώ προέγκριση έχει λάβει ένα ακόμη επενδυτικό σχέδιο.

Εντός του 2018 έχουν εγκριθεί (και όχι ακόμη υπογραφεί) η ένταξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline), η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης από την Εθνική Τράπεζα μέσω καλυμμένων ομολόγων (με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο να ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ), ένα περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα στον κλάδο της Ερευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί περισσότερα στοιχεία), αναβάθμιση εργοστασίου τεχνικών υφασμάτων (με το ύψος της χρηματοδότησης να ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ) και κατασκευή δύο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 44,4 MW στους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης από την ΤΕΡΝΑ (με το ύψος της χρηματοδότησης από το σχέδιο Γιούνκερ να ανέρχεται 26 εκατ. ευρώ).

Φιλόδοξος στόχος

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός επενδυτικός στόχος του σχεδίου Γιούνκερ ήταν 315 δισ. ευρώ, στόχος που πλέον έχει ξεπεραστεί κατά 20 δισ. ευρώ, ενώ μετά την απόφαση που ελήφθη πέρυσι για παράταση της εν λόγω πρωτοβουλίας, έχει τεθεί νέος στόχος και δη 500 δισ. ευρώ έως το 2020. Το «αποτύπωμα» του σχεδίου Γιούνκερ στην απασχόληση αναμένεται να είναι 1,4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας έως το 2020 (συνολικά από το 2015 οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του) και αύξηση του ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 1,3%. Τα δύο τρίτα των 335 δισ. ευρώ που ενεργοποιήθηκαν προέρχονται από ιδιωτικούς πόρους, κάτι που, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν, δείχνει ότι το σχέδιο εκπλήρωσε και τον στόχο της κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή