Μειώθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου στην αγορά το 5μηνο

Μειώθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου στην αγορά το 5μηνο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διατηρούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, παρά το γεγονός ότι περιορίσθηκαν στο πεντάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου στα 2,974 δισ. ευρώ από 3,364 δισ. ευρώ που ήταν στο τετράμηνο του έτους, δηλαδή μειώθηκαν κατά 390 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου τα «φέσια» του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν μηδενισθεί, όπως προκύπτει από τη συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς. Ο στόχος αυτός κρίνεται σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί όχι μόνο διότι το Δημόσιο δεν έχει τους απαραίτητους πόρους αλλά κυρίως δυσκολεύεται να τα διοχετεύσει στην αγορά και συγκεκριμένα στους οφειλέτες του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος στα τέλη Μαΐου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου έφθασαν τα 2,385 δισ. ευρώ, από 2,623 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του 2018. Επίσης, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 589 εκατ. ευρώ από 741 εκατ. ευρώ που ήταν στο τετράμηνο του έτους. Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Δεκεμβρίου ως εξής:

• 136 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 308 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 1,079 δισ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 385 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 495 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

• 694 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα και

• 589 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή