Ρέγκλινγκ: Η παρέκκλιση από τις μεταρρυθμίσεις θα αναστείλει τα μέτρα για το χρέος

Ρέγκλινγκ: Η παρέκκλιση από τις μεταρρυθμίσεις θα αναστείλει τα μέτρα για το χρέος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στην ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως εάν παρεκκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε θα ανασταλούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σε ομιλία του στο Μόναχο, ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε πως υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα χρειάστηκε περισσότερο χρόνο σε σχέση με άλλες χώρες για να βγει από το πρόγραμμα. Πρώτον, όπως είπε, τα προβλήματα στην Ελλάδα στην αρχή της κρίσης ήταν πολύ βαθύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες που εισήλθαν σε πρόγραμμα.

Δεύτερον, η διοίκηση της χώρας είναι πιο αδύναμη από ό,τι σε άλλες χώρες της Eυρωζώνης. Και, τρίτον, δυστυχώς, η χώρα αντέστρεψε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις το πρώτο μισό του 2015. Υπήρξε μια απόπειρα να διακοπεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο είχε συμφωνήσει. Το αποτέλεσμα ήταν πως η Ελλάδα επέστρεψε σε ύφεση.

Η ελληνική κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι αυτό κόστισε στην Ελλάδα περίπου 86 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ. Ωστόσο, όπως τόνισε, από τότε η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο. Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 20%-30% και αυτό ήταν απαραίτητο, επειδή είχαν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η παραγωγικότητα. Ως αποτέλεσμα, η χώρα έχασε την ανταγωνιστικότητά της.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM θα εκταμιεύσει τα 15 δισ. ευρώ μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρήματα που έχει δανειστεί. Οι οικονομίες που έχουν αποδυναμωθεί από μια κρίση μπορούν να αποπληρώσουν εξ ολοκλήρου δάνεια διάσωσης, αν το κόστος εξυπηρέτησής τους επιμηκυνθεί και δεν ξεπερνάει το 15% με 20% του ΑΕΠ, επισήμανε.

Στόχος των προγραμμάτων βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη, όπως υπογράμμισε. Αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, της Eυρωζώνης και του ESM, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Εάν αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν, προειδοποίησε, προσθέτοντας πως η Αθήνα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ESM έως ότου έχουν αποπληρωθεί όλα τα δάνεια. Η Ελλάδα γνωρίζει ότι οι αγορές και οι επενδυτές θα την παρακολουθούν και θα την αξιολογούν συνεχώς. Αυτό που έχει σημασία για την αγορά είναι η ελληνική οικονομική πολιτική να εξακολουθεί να στοχεύει στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος, επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή