ΕΛΠΕ: Ανοίγουν τα data room για Glencore και Vitol

ΕΛΠΕ: Ανοίγουν τα data room για Glencore και Vitol

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επίσκεψη αύριο Παρασκευή της Glencore στο Virtual Data Room για τον έλεγχο των στοιχείων τoυ oμίλου και τις αμέσως επόμενες ημέρες της ολλανδικής Vitol, συνεχίζεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ με προσγειωμένες ωστόσο τις προσδοκίες των βασικών μετόχων (Δημόσιο και όμιλος Λάτση). Το γεγονός πάντως ότι το 50,1% των ΕΛΠΕ που διατίθεται μέσω διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή αποτελεί αποκλειστικά πλέον αντικείμενο διεκδίκησης μόνο δύο εταιρειών και μάλιστα traders, προβληματίζει τους μετόχους οι οποίοι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες εξετάζουν ήδη εναλλακτικά σενάρια. Πρόσθετος λόγος προβληματισμού είναι η σκιά που βαραίνει τον ένα εκ των δύο υποψηφίων επενδυτών, την ελβετική Glencore σε σχέση με τον έλεγχό της από την αμερικανική δικαιοσύνη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπόθεση διαφθοράς σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα. Αν και κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζονται καθησυχαστικοί δηλώνοντας ότι η κλήτευση της Glencore από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ και τη συμμετοχή της σε αυτόν, η υπόθεση δεν παύει να αφήνει βαριά τη σκιά της πάνω από την ελβετική εταιρεία και τα όποια σχέδιά της για είσοδο στην ελληνική αγορά. Στη σχετική επιχειρηματολογία τους νομικοί κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι επί του παρόντος το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε ποινική δίωξη ούτε έχει απαγγείλει κάποια κατηγορία κατά της Glencore ή στελεχών της. Η έρευνα για την οποία έγινε η κλήτευση μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν, οι όροι του διαγωνισμού έχουν διασφαλίσει σε όλα τα στάδια διαδικασίες και παρεμβάσεις εφόσον συντρέχουν λόγοι.

Ο προβληματισμός στην πλευρά των μετόχων για την πορεία του διαγωνισμού είναι εμφανής και αυτό που φαίνεται ότι θα κρίνει το αποτέλεσμα είναι το εάν τελικά θα ευοδωθούν οι προσπάθειες για τη συμμετοχή στη δεύτερη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών και τρίτου επενδυτή, κατά προτίμηση εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της διύλισης, σε ένα κοινό σχήμα με έναν από τους δύο υφιστάμενους. Τη δυνατότητα αυτή διασφαλίζουν οι όροι της προκήρυξης και σε αυτή φαίνεται ότι προσδοκούν ΤΑΙΠΕΔ και όμιλος Λάτση. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα έχει σε μεγάλο βαθμό διαφανεί πολύ πριν από την ολοκλήρωσή του και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο που θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Η πλευρά του Δημοσίου πάντως, η οποία έχει δεσμευθεί για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων με 500 εκατ. ευρώ, φέρεται να εξετάζει ήδη εναλλακτικά σενάρια. Ο υπουργός Ενέργειας, μάλιστα, Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ –σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε προσφάτως ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Οφθαλμίδης– Plan B και συγκεκριμένα τη διάθεση του 35% μέσω του Χρηματιστηρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ έχουν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ της διατήρησης του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΕΛΠΕ, ενώ δεν είναι αντίθετοι με την ενίσχυση της συμμετοχής του ομίλου Λάτση στην εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή