Συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ – Πειραιώς ανοίγει τον δρόμο για παραχώρηση της Εγνατίας

Συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ – Πειραιώς ανοίγει τον δρόμο για παραχώρηση της Εγνατίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο έναν «κάβο» ξεπέρασε το ΤΑΙΠΕΔ στην οδύσσεια της αποκρατικοποίησης της Εγνατίας Οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου και η Τράπεζα Πειραιώς ήρθαν σε συμφωνία σχετικά με διαφιλονικούμενα ποσά, μεταξύ της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς και της εταιρείας Εγνατία Οδός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει οι όποιες οικονομικές διαφορές υπάρχουν να τοποθετηθούν σε έναν ανοικτό καταπιστευτικό λογαριασμό (escrew account), και όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει, η δικαιωθείσα πλευρά θα αποζημιωθεί μέχρι το ύψος που θα ορίσει το σχετικό δικαστήριο. Η Τράπεζα Πειραιώς από την άλλη πλευρά, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τις οικονομικές διεκδικήσεις της, θα άρει τα όποια ενέχυρα κατέχει επί των εσόδων των διοδίων της εταιρείας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου. Ετσι, θα ξεκαθαρίσει πλέον το τοπίο σε ό,τι αφορά τον προορισμό των εσόδων από τα διόδια της Εγνατίας Οδού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Εγνατία Οδός έχει εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου που έχει στην Τράπεζα Πειραιώς. To υπόλοιπο εκτιμάται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, τα οποία έως το τέλος του 2018 αναμένεται να αποπληρωθούν στο σύνολό τους. Η οικονομική διαφορά ωστόσο ανέρχεται σε δεκάδες εκατ. ευρώ και αυτή είναι που θα τοποθετηθεί από την εταιρεία στον ειδικό λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η Εγνατία Οδός συνήψε ομολογιακό δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία ωστόσο κατήγγειλε το σχετικό δάνειο το 2010 και έκτοτε οι δύο πλευρές βρίσκονται στα δικαστήρια. Τώρα, αναμένεται η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εν πολλοίς θα καθορίσει τη στάση της ελληνικής δικαιοσύνης στην υπόθεση.

Πάντως, με τη συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Τράπεζας Πειραιώς ξεπεράστηκε άλλη μια αβεβαιότητα στην προώθηση της νέας σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, έτσι ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκειμένου να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί στο α΄ τρίμηνο του 2019, αν και στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν ακόμη ελπίδες ότι μια υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού είναι εφικτή προς το τέλος του 2018.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον όμως δημιουργηθούν οι προβλεπόμενοι σταθμοί διοδίων. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν ξεκινήσει τις επιθεωρήσεις στην οδό, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μετρήσεις σχετικά με την κατάσταση και την ποιότητα του οδοστρώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή