Την ολική επαναφορά της Singular Logic στην ελληνική αγορά πληροφορικής επιχειρεί η νέα διοικητική ομάδα της επιχείρησης, με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Ο τελευταίος, συνιδρυτής της Byte Computer, ανέλαβε τη διοίκηση της Singular Logic τον περασμένο Δεκέμβριο και, συνεπικουρούμενος από δύο ιστορικά στελέχη της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα, επιχειρεί να επαναφέρει την εταιρεία ξανά στον κορυφή της ελληνικής αγοράς πληροφορικής. Πρόκειται για τους κ. Πάρη Δροσινό, συνιδρυτή της Space Hellas, και τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο, ιδρυτή της Computer Project. Οι δύο τελευταίοι ασκούν καθήκοντα εκτελεστικών αντιπροέδρων στη Singular Logic και ήλθαν στην εταιρεία λίγο μετά την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντόπουλου. Eτσι, οι τρεις μαζί επιχειρούν να δώσουν νέα πνοή στη Singular Logic, με έμφαση στις παραδοσιακές δραστηριότητές της, όπως είναι το ιδιοπαραγόμενο επιχειρηματικό λογισμικό, τα δημόσια έργα πληροφορικής και οι εκλογές, αλλά και σε νέες δραστηριότητες, όπως είναι το Ιντερνετ των Πραγμάτων και η ανάπτυξη «έξυπνων» κτιρίων και πόλεων. Επίσης, η εταιρεία επεκτείνεται στο εξωτερικό, με την ίδρυση της Singular Logic B.V. στην Ολλανδία, με στόχο την ανάληψη μεγάλων έργων στο Βέλγιο και στη Δυτική Ευρώπη. Ουσιαστική επιδίωξη είναι τα μεγάλα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πρότυπο της Intrasoft International.
«Είναι ένας ιδιαίτερα υποσχόμενος τομέας, όπου στο μέλλον θα δημιουργήσει μια (παγκόσμια) αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ», λέει ο κ. Κωσταντόπουλος, αναφερόμενος στην αγορά του Ιντερνετ των Πραγμάτων. Ο ίδιος αναφέρει ότι έως το 2020 περίπου 50 δισ. συσκευές θα είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, μεταδίδοντας δεδομένα και πληροφορίες σε διάφορες πλατφόρμες και συστήματα. Από μια τέτοια αγορά η SingularLogic δεν μπορεί να απουσιάζει και, σύμφωνα με τα στελέχη της, ήδη έχει αναλάβει τις πρώτες «δουλειές».
Στην Ελλάδα έχει εγκαταστήσει έξυπνα συστήματα στη μαρίνα Φλοίσβου και στην Τράπεζα Πειραιώς. Στην πρώτη περίπτωση, κάθε σκάφος που εισέρχεται στη μαρίνα, αμέσως αναγνωρίζεται, του γνωστοποιείται ηλεκτρονικά η θέση στάθμευσης, ενώ παρακολουθείται κάθε είδους κατανάλωση που παράγεται. Στην Τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία διαχειρίζεται την κατανάλωση ενέργειας στα 400 καταστήματά της.
Η εταιρεία, όμως, έχει προσφέρει τις καινοτόμους λύσεις της και στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με τη γνωστή αραβική κατασκευάστρια CCC έχει αναλάβει το μοντέλο ηλεκτρονικής λειτουργίας (building information modeling, BIM) για έναν ουρανοξύστη 65 ορόφων στο Αμπου Ντάμπι. Υπάρχει, μάλιστα, και δεύτερο συμβόλαιο με την αραβική εταιρεία, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο.
Μεγάλη ανάπτυξη, ωστόσο, η εταιρεία αναμένει και από τα έργα δημιουργίας «έξυπνων» πόλεων. «Τα περιθώρια σπατάλης πόρων στενεύουν, και οι δήμοι αναγκάζονται να αποκτήσουν έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, μεταφορών κ.λπ.», παραδέχεται ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ετσι, η εταιρεία του ανέλαβε το πρώτο μεγάλο έργο ως συνεργάτης του ΟΤΕ στον Δήμο Σαρωνίδας. Ο δήμος ανέθεσε στις δύο επιχειρήσεις τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης του φωτισμού της πόλης, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο έργο προωθεί ο Δήμος Ρόδου (ύψους 24 εκατ. ευρώ) και ο Δήμος Δελφών (ύψους 7,5 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Singular Logic, αυτά είναι τα πρώτα μη πιλοτικά έργα ανάπτυξης «έξυπνων» πόλεων στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το τελευταίο χρονικό διάστημα η επιχείρηση, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει ότι η εταιρεία του έχει έλθει σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Τους όρους της συμφωνίας δεν τους αποκαλύπτει, αλλά, όπως επισημαίνει, οι πιστωτές έχουν αποδεχθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχό της, τη MIG. «Aν με ρωτήσετε, η Singular Logic όχι μόνον δεν πουλιέται, αλλά, αντίθετα, συνιστά μοχλό ανάπτυξης όλων των επιχειρήσεων του ομίλου MIG», λέει χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζει, δε, ότι ο δανεισμός, συνολικού ύψους 56 εκατ. ευρώ, εξυπηρετείται αδιαλείπτως, ενώ επιπλέον δεν σχετίζεται με την οργανική ανάπτυξη της Singular Logic. Συνήφθη, προκειμένου ο βασικός μέτοχός της, η MIG, να βγάλει εκτός χρηματιστηρίου την επιχείρηση (delisting). «Το μόνο λάθος στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν ο χρόνος που αποφασίστηκε (σ.σ. το 2010) η σύναψη του δανείου, αλλά όταν συνέβη αυτό, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την καταστροφική ύφεση που θα ακολουθούσε», παραδέχεται.
Για το 2018 ο κ. Κωνσταντόπουλος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος. Στο α΄ τρίμηνο του 2018 τα έσοδα τρέχουν με διψήφιο θετικό ρυθμό ανάπτυξης και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) με τριψήφιο ρυθμό. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα θετικά αποτελέσματα θα καταγραφούν μέχρι το τέλος του έτους.