Προειδοποίηση ΔΝΤ για πιστή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Προειδοποίηση ΔΝΤ για πιστή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνέχιση και η τήρηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί θα είναι το μήνυμα που θα στείλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα μέσα από την έκθεση του άρθρου ΙV για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δημοσιεύει σήμερα, και στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Σημειώνεται οτι μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι η μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου το 2019 και 2020 αντιστοίχως.Παράλληλα, το ΔΝΤ θα επαναλάβει τις επιφυλάξεις του για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ θα θέσει τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με έμφαση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Διαφορές

Μετά και τη συζήτηση που διενήργησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου την περασμένη Παρασκευή σχετικά με την έκθεση, έγινε για ακόμη μία φορά ξεκάθαρο ότι οι διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για τις μακροχρόνιες προοπτικές του χρέους παραμένουν ανοιχτές. Το Ταμείο αναμένεται έτσι να επισημάνει πως η ελάφρυνση χρέους η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα στο Eurogroup έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες με το Ταμείο να διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Η επέκταση των ωριμάνσεων κατά 10 χρόνια και τα άλλα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι» ρευστότητας, θα εξασφαλίσουν μια σταθερή μείωση στο χρέος και στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, το Ταμείο συνεχίζει να ανησυχεί για το αν αυτή η βελτίωση μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα λόγω των πολύ φιλόδοξων παραδοχών αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με την ανάλυση που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ, ότι η πρόσβαση στις αγορές μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα αναλυθεί λεπτομερώς. Η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στη περίπτωση που εμφανιστεί ανάγκη για την περίοδο μετά το 2032, θεωρείται έτσι καθοριστική για το ΔΝΤ, γεγονός που ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι η συνεργασία του Ταμείου με τους Ευρωπαίους θα συνεχιστεί και στην περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας.

Προκλήσεις

Στην έκθεση θα επισημανθεί επίσης πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να συνεχιστούν οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ αναμένεται να επαναλάβει ότι η επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων για το 2018-2022 θα απαιτήσει υψηλή φορολογία και θα περιορίσει την κοινωνική δαπάνη και τις επενδύσεις.

Για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έτσι να στοχεύσει σε δημοσιονομικά ουδέτερες βελτιώσεις στο δημοσιονομικό μείγμα πολιτικής, αρχίζοντας με το ήδη νομοθετημένο δημοσιονομικό πακέτο για το 2019-2020, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Ταμείο υποστηρίζει την ανάγκη εφαρμογής των περικοπών σε αφορολόγητο και σε συντάξεις.

Η έκθεση του άρθρου IV θα περιλαμβάνει και ειδικό κεφάλαιο για το τραπεζικό σύστημα, και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αγοράς, αφού οι θέσεις του Ταμείου για τις ελληνικές τράπεζες έχουν στο παρελθόν ταράξει πολλές φορές τα νερά. Αν και οι τρέχουσες θέσεις του έχουν ήδη γίνει γνωστές από τα τέλη Ιουνίου, αναμένεται σήμερα να δοθεί περισσότερη σαφήνεια από το Ταμείο σχετικά με αυτές. Παράλληλα, πρόκειται να δοθούν και συστάσεις τόσο προς τις ελληνικές αρχές όσο και προς τις ευρωπαϊκές, για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κυρίως για την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) καθώς και την προληπτική δημιουργία κεφαλαιακών «μαξιλαριών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή