ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: «Εγιναν λάθη στην αντιμετώπιση της κρίσης»

31s1moskovis11

Υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «οι Ελληνες τώρα θα δουν ότι άξιζαν οι κόποι τους».

Σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει πως οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα (σ.σ.: οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσίασαν αύξηση χθες), η οποία έχει πλέον την ελευθερία να διαμορφώνει η ίδια την πολιτική της. Μετά τις δηλώσεις του ότι τα μέτρα δεν είναι γραμμένα σε πέτρα, ο κ. Μοσκοβισί επανέρχεται τονίζοντας ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει επιστρέψει, ότι η ανεργία μειώνεται, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή.

Οπως τονίζει, δεν ήταν η πολιτική λιτότητας που οδήγησε στην κρίση, αλλά αντίθετα η κρίση κατέστησε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε λάθη, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν, όταν κανείς αναπτύσσει τελείως νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει άγνωστες έως τώρα προκλήσεις. Στην αρχή της κρίσης, μεταξύ 2008 και 2009, υποτιμήσαμε το μέγεθος του προβλήματος και αργότερα χάσαμε χρόνο όταν έπρεπε να αναπτύξουμε τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης», επισημαίνει.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων υποστηρίζει ότι αγωνίστηκε εναντίον ενός Grexit και δεν ήταν μεταξύ εκείνων που υποδαύλισαν έναν τέτοιο κίνδυνο, κάτι που συνέβη, κατά την άποψή του, με τον Γερμανό πρώην υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί αποδίδει τη στάση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν απέκλειε ενδεχόμενο Grexit, στον θυμό του Γερμανού ΥΠΟΙΚ απέναντι στον τότε Ελληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.