Δύσβατος ο δρόμος της επιστροφής στις αγορές

Δύσβατος ο δρόμος της επιστροφής στις αγορές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν σημειώσει κάποια βελτίωση το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας πως οι επενδυτές είναι ακόμη επιφυλακτικοί απέναντι στις προοπτικές της χώρας, στέλνοντας στην ελληνική κυβέρνηση ένα σαφές μήνυμα πως η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινήθηκε εκ νέου ανοδικά χθες και διαμορφώθηκε στο 3,873%, παραμένοντας ακόμα μακριά από το χαμηλό 12 ετών που σημείωσε στα τέλη Ιανουαρίου (3,60%), ενώ στο 3,45% αυξήθηκε η απόδοση του 7ετούς.

Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις που έχουν εκφράσει διαχειριστές κεφαλαίων στην «Κ», ότι η έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου ή ενός 5ετούς θα ήταν περισσότερο εφικτή για την Ελλάδα, καθώς η έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είχε επιτυχή εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί και η ρευστότητα είναι σε ιδιαίτερα περιορισμένα επίπεδα. Tην ίδια στιγμή, τα αμερικανικά funds τα οποία δεν συμμετείχαν στο swap του περασμένου Νοεμβρίου, δεν εμφανίζονται πρόθυμα να ανταλλάξουν υφιστάμενο ελληνικό χρέος με νέο. Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση για μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους με τους πιστωτές, έτσι ώστε να μη χάσουν την αξιοπιστία που έχει δημιουργήσει η ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης. Παράλληλα, αναφέρεται και στο πολιτικό ρίσκο, σημειώνοντας πως στις αρχές του 2019 η κυβέρνηση ίσως χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εάν οι βουλευτές κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων στο πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμά της για έξοδο στις αγορές το 2019, και να επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση κάθε χρόνο. Στόχος είναι η Ελλάδα να μην εκδώσει άλλο χρέος πέρα από ό,τι ωριμάζει κάθε χρόνο. Για το 2019, τα ομόλογα που ωριμάζουν ανέρχονται στο ποσό των 10-11 δισ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα δύο χρόνια το ποσό μειώνεται στα 5 δισ. ευρώ. Ετσι, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εκδώσει περισσότερους από δύο ή τρεις τίτλους ετησίως, και εάν υπάρχει ανάγκη για περισσότερους, τότε η χώρα μπορεί να ανοίξει εκ νέου μια προηγούμενη έκδοση, σύμφωνα με τον έναν αξιωματούχο. Ο Σεπτέμβριος μπορεί να αποδειχθεί μια καλή ευκαιρία για να εκδώσει η Ελλάδα το επόμενο ομόλογό της, ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι είναι η στιγμή να εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ενός 10ετούς ή 3ετούς ομολόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή