ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: Η σκληρή στάση της ΕΚΤ οφείλεται στην «ξεροκεφαλιά» Τσίπρα

faz-i-skliri-stasi-tis-ekt-ofeiletai-stin-xerokefalia-tsipra-2266314

Ασχημα νέα για την Αθήνα ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), αναφερόμενη στην πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης στις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, «τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση και οι τράπεζες στην Ελλάδα θα λάβουν όχι καλά νέα από την ΕΚΤ. Διότι μαζί με το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει και η προνομιακή μεταχείριση για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα σβήσει τις ελπίδες των Ελλήνων να συμμετάσχει η χώρα τους έστω και για λίγους μήνες στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας (QE)».

Η εφημερίδα αποδίδει τις αποφάσεις της ΕΚΤ στην «ξεροκεφαλιά» του Ελληνα πρωθυπουργού: «Υποσχέθηκε στους Ελληνες ότι στις 20 Αυγούστου θα τελειώσουν οριστικά τα προγράμματα διάσωσης. Το ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κινείται εφεξής αυτόνομα, αμφισβητείται πλέον, καθώς οι επισκέψεις ελέγχου από πλευράς των θεσμών θα συνεχιστούν. Και τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί δημοσιονομικούς κανόνες αλλά και το συμπεφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου. Γι’ αυτό τον λόγο οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν ζητήσει να ενταχθούν όλα αυτά σε ένα αποδυναμωμένο πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα προέβλεπε μια προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά όχι νέα δάνεια. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, όμως, επέμεινε. Γι’ αυτό και ακολουθεί τώρα μια σκληρή αντίδραση από την ΕΚΤ», γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη ανώνυμες πηγές παραπέμπει σε επικείμενο τέλος του waiver (κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ) που οδηγεί ουσιαστικά τις ελληνικές τράπεζες και πάλι στην αγκαλιά του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA). «Ο τρόπος αυτός χρηματοδότησης είναι ακριβός», επισημαίνει η FAZ, σημειώνοντας ότι τόσο για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρειάζονται δάνεια αυτά είναι κακά νέα. «Την ίδια ώρα δεν υπάρχουν πλέον προοπτικές για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», αφού και αυτό προϋποθέτει μια υγιή αξιολόγηση των ελληνικών χρεογράφων που όμως δεν υφίσταται.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι «τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το QE, καθώς γι’ αυτό χρειάζεται το waiver. Το waiver για τα ελληνικά ομόλογα λήγει μετά το τέλος του προγράμματος».