Μήνυμα Ρέγκλινγκ για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Μήνυμα Ρέγκλινγκ για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ’ ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και να ασκήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική στο μέλλον συνόδευσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ χθες την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, 15 δισ. ευρώ.

Πάντως, το Μαξίμου χαρακτήρισε την εκταμίευση ως την «τελευταία πράξη του δράματος» και έστειλε το δικό του μήνυμα ότι τώρα τα πράγματα θα αλλάξουν. «Τώρα μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα προόδου, δικαιοσύνης και ανάπτυξης», ανέφερε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. «Εχουμε πλέον πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά και επιτέλους μια νέα προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία».

Η δόση εκταμιεύθηκε ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από την εκπνοή του μνημονίου, μετά την έγκρισή της και από το γερμανικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Η Γερμανία είχε μπλοκάρει την εκταμίευση στο Eurogroup του Ιουλίου, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε 5 νησιά και μέχρις ότου προσδιοριστούν ισοδύναμα 28 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο ΕSM από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης, τα 9,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τον σχηματισμό «μαξιλαριού» ρευστότητας και 5,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση χρέους. Μετά την εκταμίευση, το «μαξιλάρι» θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ, ποσό επαρκές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, σημειώνει.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Η τελευταία εκταμίευση και η θετική έκβαση της τελικής αξιολόγησης στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα διήνυσε μακρύ δρόμο κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος ESM. Η δέσμευση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα ανταμείβονται. Οι τελικές μεταρρυθμίσεις που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιλαμβάνουν σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δημοσίων εσόδων και τη μείωση των κόκκινων δανείων».

Συνεχίζοντας ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Από το 2012, ο EFSF και ο ESM υποστήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας άνευ προηγουμένου ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου θα είναι ένας σταθμός για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι προσηλωμένη στη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος και στην εφαρμογή βιώσιμων οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να καταστεί μια ισχυρή οικονομία, η οποία δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Mετά την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, το ποσό που χορηγήθηκε από το τρίτο πρόγραμμα έφτασε τα 61,9 δισ. ευρώ, σε σύνολο 86 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός του. Ετσι, δεν απορροφήθηκαν 24,1 δισ. ευρώ. Οπως εξηγεί ο ESM αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν απαίτησε τελικά τα 25 δισ. ευρώ που είχαν εκτιμηθεί, αλλά μόνο 5,4 δισ. ευρώ.

Επίσης, όμως, αναφέρει ως αιτία και τα υψηλότερα έσοδα του κράτους που προέκυψαν από τα ρέπος.

Συνολικά, ESM και EFSF έχουν εκταμιεύσει στην Ελλάδα 203,77 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το ΑΕΠ του 2018, όπως επισημαίνει ο ESM.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ο ΕSM επισημαίνει ότι «κλειδί γι’ αυτήν θα αποτελέσει η εφαρμογή μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής και μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής». Σημειώνει ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Με βάση τον ορισμό για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (ως 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και ως 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα) το χρέος θεωρείται βιώσιμο.

Ο ESM σημειώνει, εξάλλου, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Διοικητών του EFSF τον Σεπτέμβριο και θα εφαρμοστούν στη διάρκεια ενός μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή