«Απόβαση» ελεγκτών της εφορίας στη Μύκονο

«Απόβαση» ελεγκτών της εφορίας στη Μύκονο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια επιχείρηση με 56 ελεγκτές βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυριακή στη Μύκονο και θα διαρκέσει μέχρι αύριο.

Η επιχείρηση αρχικά ονομάστηκε «Νυχτερίδα», λόγω των νυχτερινών αφίξεων των ελεγκτών από αέρος και διά θαλάσσης, έτσι ώστε να περνούν απαρατήρητοι και να γλιτώνουν τις εντάσεις που δημιουργούνταν τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο τα πρωινά ο κωδικός αλλάζει και μετατρέπεται σε «Τρίαινα», καθώς διενεργούνται τρεις παράλληλοι έλεγχοι. Βέβαια, οι εκτεταμένοι έλεγχοι στο νησί της Μυκόνου θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στη Ρόδο και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Πώς λειτουργεί ο έλεγχος «Τρίαινα».

1. Παραμονή έως το κλείσιμο. Σε αντίθεση με τις συνήθεις πρακτικές που προβλέπουν την αποχώρηση του κλιμακίου μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Τρίαινα» οι ελεγκτές παραμένουν στην επιχείρηση μέχρι να κλείσει το ταμείο, προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα για το ύψος των ημερήσιων εισπράξεων υπό τη δική τους παρακολούθηση. Τις ημερήσιες εισπράξεις τις συγκρίνουν με τα έσοδα που έχει δηλώσει η επιχείρηση τις προηγούμενες ημέρες και στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες διαφορές οι ελεγκτές ξεκινούν ελέγχους σε βάθος, όπου τα πρόστιμα είναι υψηλότερα.

2. Ταμειακές μηχανές. Η δεύτερη φάση προβλέπει την εξέταση των ταμειακών μηχανών. Ουσιαστικά διαπιστώνουν αφενός εάν είναι δηλωμένες, αφετέρου εάν είναι πειραγμένες. Σημειώνεται ότι αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού χρησιμοποιούν λογισμικό που σβήνει στο τέλος της ημέρας αρκετές συναλλαγές, με αποτέλεσμα ο τζίρος που δηλώνεται να είναι μικρότερος, κάτι που σημαίνει και λιγότερους φόρους.

3. Ληξιπρόθεσμα χρέη. Ο έλεγχος επεκτείνεται στις υποχρεώσεις της επιχείρησης. Αφού διαπιστωθεί ότι έχει αποδοθεί σωστά ο ΦΠΑ, εξετάζεται εάν η επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία δεν έχουν ρυθμισθεί από τους υπόχρεους. Η διαπίστωση ύπαρξης οφειλών εκτός ρύθμισης ενεργοποιεί τις ισχύουσες διατάξεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να προχωρήσει σε κατάσχεση όσων χρημάτων ή επιταγών βρεθούν στο ταμείο. Για τη διευκόλυνση των ελεγκτών στη συγκεκριμένη διαδικασία τις ομάδες των ελεγκτών συνοδεύει και δικαστικός επιμελητής.

Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται σε κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια. Καλύπτουν το φάσμα όλης της οικονομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα ελέγχονται ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ, ξαπλώστρες, μεταφορά προσώπων VIP, καταστήματα εστίασης κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους πρώτους ελέγχους που διενεργήθηκαν εντοπίσθηκαν: στον Ορνό επιχείρηση με πειραγμένη ταμειακή μηχανή, ενώ σε γνωστό ιταλικό εστιατόριο κατασχέθηκαν οι εισπράξεις λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία. Σε ανάλογη περίπτωση ελέγχου στο γνωστό κέντρο «Νάμμος», όπου διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία μη ρυθμισμένες ύψους 4 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έσπευσε να τις αποπληρώσει άμεσα.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ συνοδεύονται από αστυνομικούς αλλά και δικαστικούς, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια των προηγούμενων χρόνων με τους προπηλακισμούς. Βέβαια, εδώ και μερικές ημέρες ισχύουν αυστηρές ποινές και αυτεπάγγελτη δίωξη. Συγκεκριμένα, εξισώνονται στην ποινική νομοθεσία οι επιθέσεις σε υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά την τέλεση των καθηκόντων τους με τις επιθέσεις σε ένστολους αστυνομικούς, λιμενικούς κ.λπ. Ουσιαστικά, οι επιθέσεις σε εφοριακούς χαρακτηρίζονται ιδιώνυμο αδίκημα και επιφέρουν αυστηρότερες ποινές στους δράστες, καθώς και αυτεπάγγελτη ποινική δίωξή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή