Σε τροχιά σύγκρουσης Ιταλία – Ε.Ε. με αφορμή τον προϋπολογισμό

Σε τροχιά σύγκρουσης Ιταλία – Ε.Ε. με αφορμή τον προϋπολογισμό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες δεν αποτελούν προτεραιότητα για την ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρός της Λουίτζι ντι Μάιο, ρίχνοντας την πρώτη βολή στην αντιπαράθεση Ρώμης και Βρυξελλών, με αφορμή την κατάθεση στα τέλη Σεπτεμβρίου του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019. Τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας ιταλικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν αύξηση των δαπανών κατά περίπου 120 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ωστόσο έχουν προκαλέσει την ανησυχία των Βρυξελλών αλλά και των επενδυτών, που απαιτούν υψηλότερη απόδοση για να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανοικτή σύγκρουση της Ιταλίας με την Κομισιόν και τη Γερμανία, σύγκρουση που ενδεχομένως να φέρει σε δύσκολη θέση την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, άλλες και ευάλωτες χώρες όπως η Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων υποχώρησε σημαντικά χθες μετά την παρέμβαση της Ιταλίας στην αγορά ομολόγων την περασμένη Παρασκευή με αγορές 950 εκατ. ευρώ, για να περιορίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. εφόσον αυτοί δεν εμποδίζουν την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης, δήλωσε χθες στη RAI ο ηγέτης του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο. «Προτεραιότητα αποτελούν οι πολίτες και οι ανάγκες τους», είπε χθες ο Ντι Μάιο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της χωρίς να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Ερωτηθείς ο κ. Ντι Μάιο κατά πόσον είναι απόλυτη προτεραιότητα ο σεβασμός του ορίου για δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερου του 3% του ΑΕΠ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης απάντησε πως ο σεβασμός των δημοσιονομικών κανόνων «δεν μπορεί να μας αποτρέψει από το να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας». Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει την Κυριακή και ο έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε την άνοδο του (δημοσιονομικού) ελλείμματος και θα προσπαθήσουμε να σεβαστούμε τους κανόνες, αν όμως η επιλογή είναι μεταξύ του να βοηθήσουμε ή να καταστρέψουμε τις ιταλικές οικογένειες, τότε λέω απερίφραστα ότι το 3% δεν αποτελεί τη Βίβλο», είχε δηλώσει ο Σαλβίνι στην Corierre della Sera.

Οι διεργασίες για τη σύνταξη του ιταλικού προϋπολογισμού άρχισαν την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη και η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει στο προσχέδιο για το 2019 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και να το αποστείλει για έλεγχο στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου. Στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της ετερόκλιτης ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού περιλαμβάνονται μέτρα με πολύ υψηλό κόστος, όπως η επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις, που εκτιμάται πως θα έχει κόστος 70 δισ. ευρώ.

Η αλλαγή όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που είχε εφαρμόσει η τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι το 2011-2012 υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 17 δισ. ευρώ, όσα και η υιοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που προωθεί το Κίνημα 5 Αστέρων. Η είδηση ότι η Ρώμη θα αρχίσει να συζητάει τον προϋπολογισμό του 2019 προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή την άνοδο της απόδοσης του ιταλικού 2ετούς ομολόγου κατά περισσότερες από 50 μονάδες βάσης, στο 1,36%. Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας είχε ανακοινώσει την επαναγορά ιταλικών βραχυπρόθεσμων ομολόγων 950 εκατ. ευρώ. Ηταν μια κίνηση που στόχευε να δείξει ότι η Ρώμη έχει τα μέσα για να υπερασπιστεί τα ιταλικά ομόλογα, ωστόσο είναι ανησυχητικό το ότι η Ιταλία έχει αναγκαστεί να δαπανήσει 2 δισ. ευρώ από τον Μάιο μέχρι σήμερα σε επαναγορές ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει χθες βράδυ στο 0,96% και του 10ετούς στο 2,9% από 2,94% που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή