ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25 με 27 Σεπτεμβρίου η καταβολή της 4ης δόσης οικογενειακών επιδομάτων

25-me-27-septemvrioy-i-katavoli-tis-4is-dosis-oikogeneiakon-epidomaton-2266510

Μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) η 4η δόση των οικογενειακών επιδομάτων για το 2018.

Χθες, όπως ανακοινώθηκε, καταβλήθηκαν τα αναδρομικά ποσά επιδομάτων παιδιού του έτους 2017 καθώς και παλαιότερων ετών, για εκκρεμούσες αιτήσεις που ελέγχθηκαν και εκκαθαρίστηκαν.

Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν 2.610.128 ευρώ σε 4.297 δικαιούχους. Αντίστοιχες καταβολές θα πραγματοποιηθούν και κατά τις πληρωμές του Σεπτεμβρίου, καθώς εκτιμάται ότι θα έχουν ελεγχθεί και εκκαθαριστεί επιπλέον αιτήσεις παλαιότερων ετών.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 25-27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί η δ΄ δόση, που αντιστοιχεί στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και αφορά όσους έχουν υποβάλει δήλωση Α21 και θα έχουν εκκαθαρισμένη φετινή φορολογική δήλωση έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Να σημειωθεί ότι έχει ανοίξει εκ νέου, από το τέλος Ιουλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των σχετικών αιτήσεων Α21 για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού 2018 που δεν υπέβαλαν αίτηση έως τις 20 Ιουλίου. Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη από τις ιστοσελίδες του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) αλλά και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr), με τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΠΕΚΑ μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουν ήδη εγκριθεί πάνω από 735.000 αιτήσεις δικαιούχων, οι οποίοι πληρώθηκαν την γ΄ δόση.

Βάσει του προϋπολογισμού, κατά το τρέχον έτος θα δοθούν 910 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ανασχεδιασμένου επιδόματος παιδιού, έναντι 650 εκατ. που δόθηκαν το 2017 και τα προηγούμενα χρόνια.

Περικοπές

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν αυξήσεις του χορηγούμενου οικογενειακού επιδόματος για περισσότερες από το 90% των δικαιούχων οικογενειών. Υπήρξαν βέβαια και σημαντικές περικοπές σε δικαιούχους με υψηλότερο εισόδημα, καθώς σε συμφωνία με τους δανειστές πραγματοποιήθηκε πλήρης αναμόρφωση του συστήματος.

Πλέον, το νέο, ενιαίο επίδομα παιδιού χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα, βελτιώνοντας την παροχή κυρίως σε μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και οικογένειες με έως δύο παιδιά και χαμηλό εισόδημα.

Να σημειωθεί ότι το επίδομα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.