Αυξήθηκαν κατά 11,8%, στο 1,99 δισ., οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο

Αυξήθηκαν κατά 11,8%, στο 1,99 δισ., οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διψήφιο ποσοστό αύξησης έκλεισε ο Ιούνιος για τις εξαγωγές, κλάδος της ελληνικής οικονομίας ο οποίος συνέχισε για ακόμη έναν μήνα την ανοδική του πορεία, με συνέπεια το πρώτο ήμισυ του τρέχοντος έτους να κλείνει επίσης με διψήφιο ποσοστό αύξησης. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) εμφανίζεται με ανακοίνωσή του ιδιαιτέρως αισιόδοξος για την πορεία των εξαγωγών στο σύνολο του έτους, ενώ χαρακτηρίζει ενθαρρυντική τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος στο σύνολο του εξαμήνου, αν και τον Ιούνιο σημείωσε σημαντική άνοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αξία των εξαγωγών κατά τον μήνα Ιούνιο 2018, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, αυξήθηκαν κατά 11,8%, στο 1,99 δισ. ευρώ από 1,78 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Ιούνιο διαμορφώθηκε περίπου στα 3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 24,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, σε 10,98 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 12,7% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η συνολική αξία των εξαγωγών την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018 ανήλθε σε 16,44 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου παρουσιάζουν αύξηση των εξαγωγών οι εννέα από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων, από 6,8% έως 35,7%, ενώ μείωση 1,2% παρατηρείται μόνο στις εξαγωγές ποτών – καπνού.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τον Ιούνιο και οι εισαγωγές, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι περισσότερες από τις εξαγωγές. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η αξία των εισαγωγών τον Ιούνιο του 2018 διαμορφώθηκε σε 3,38 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 12%. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2018 σε 4,97 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 27,1%.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018 η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 26,69 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, η αύξηση των εισαγωγών σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ήταν 8%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, κατέγραψε πολύ μεγάλη αύξηση τον Ιούνιο του 2018, κατά 30,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017. Το θετικό είναι πάντως ότι σε επίπεδο εξαμήνου το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε κατά 9,1% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2017 και διαμορφώθηκε σε 10,52 δισ. ευρώ έναντι 11,58 δισ. ευρώ πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή