Περιθώρια ανάπτυξης για τη συνδρομητική τηλεόραση μέσω Ιντερνετ

Περιθώρια ανάπτυξης για τη συνδρομητική τηλεόραση μέσω Ιντερνετ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oριακές μεταβολές παρουσίασαν την περασμένη χρονιά οι περισσότερες κατηγορίες συνδέσεων στις τηλεπικοινωνίες. Με εξαίρεση τις τηλεφωνικές γραμμές σταθερής που το 2017 παρουσίασαν οριακή κάμψη, όλες οι άλλες κατηγορίες συνδέσεων (κινητής, pay TV κ.λπ.) εμφανίζουν μικρή αύξηση. Ειδικότερα πέρυσι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), πέρυσι σημειώθηκε: μείωση των τηλεφωνικών γραμμών πρόσβασης κατά 0,5%, φθάνοντας τα 4.466.287 γραμμές, αύξηση των ευρυζωνικών γραμμών κατά 3,46%, στα 3.802.143 γραμμές, αύξηση των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας κατά 1,54%, στα 17.251.888 συνδέσεις, αύξηση των συνδέσεων συνδρομητικής τηλεόρασης 2,26%, φθάνοντας το 1.022.644 συνδέσεις.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι μοχλός ανάπτυξης για άλλη μία χρονιά ήταν η ευρυζωνικότητα στη σταθερή, στην οποία πέρυσι προστέθηκαν περίπου 127.000 νέοι πελάτες. Πολλοί λίγοι όμως εξ αυτών ήταν χρήστες γραμμών νέας γενιάς (τεχνολογία vectoring). Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2017 υπήρχαν λιγότεροι από 880 πελάτες λιανικής που έκαναν χρήση των συνδέσεων τεχνολογίας vectoring με ταχύτητες 100 Mbps, εκ των οποίων 791 ήταν του ΟΤΕ και 91 ήταν πελάτες άλλων παρόχων. Μόνον δύο γραμμές ήταν ενεργοποιημένες στα 200 Mbps. Επίσης σε μηδενικά επίπεδα κυμαίνονταν και οι συνδέσεις οπτικών ινών (FTTH/FTTB).

H σημαντική αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας δίνει ώθηση και σε άλλες υπηρεσίες, όπως είναι η συνδρομητική τηλεόραση. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, στο τέλος του 2017 πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά έκαναν χρήση συνδρομητικής τηλεόρασης, εκ των οποίων 909.694 νοικοκυριά ήταν μέσω δορυφορικής σύνδεσης και 112.950 μέσω σύνδεσης στο Ιnternet (ΙP TV). H αγορά του IP TV σήμερα παραμένει η πιο μικρή στις τηλεπικοινωνίες, αλλά παρουσιάζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 36 μηνών η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει σταθερά θετικό πρόσημο, ενώ μόνον τα δύο τελευταία έτη σημείωσε αύξηση υψηλότερη του 30%.

Ωστόσο, από τα μεγέθη της συνδρομητικής τηλεόρασης φαίνεται ότι η αγορά έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Συνήθως προσθέτει συνδρομητές κατά το β΄ εξάμηνο του έτους, αλλά το σημαντικότερο κομμάτι αυτών χάνεται το α΄ εξάμηνο του επόμενου έτους. Οι συνδρομητές της αποκαλούμενης pay TV έχουν «κολλήσει» γύρω στο 1 εκατομμύριο και μόνον εσωτερικές ανακατατάξεις λαμβάνουν χώρα. Η αιτία για το «πάγωμα» της ανάπτυξης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα θα πρέπει να αναζητηθεί τόσο στην παρατεταμένη κρίση όσο και στην επιβολή υψηλής φορολογίας από τα μέσα του 2016 και μετά.

Τέλος, στην κινητή τηλεφωνία η αύξηση των συνδρομητών πέρυσι ήταν οριακή και αυτό αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των συνδέσεων συμβολαίου (+2,21%, 4.979.434 συνδέσεις) παρά στην αύξηση της καρτοκινητής (+1,27%, 12.272.454 συνδέσεις).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή