Εξετάζεται πλαφόν και επιδότηση στο κόστος μεταφοράς καυσίμων

Εξετάζεται πλαφόν και επιδότηση στο κόστος μεταφοράς καυσίμων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση σε απόφαση σχετικά με την επιβολή μέτρων ελέγχου των τιμών στην αμόλυβδη βενζίνη, ειδικά σε ό,τι αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, όπου παρατηρούνται –διαχρονικά– ανατιμήσεις κατά τη θερινή περίοδο. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Οικονομίας, Ενέργειας και εν προκειμένω και Νησιωτικής Πολιτικής) εξετάζουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ακόμη μία πιθανή «λύση»: την έκδοση απόφασης η οποία θα υιοθετεί εν μέρει την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την επιβολή πλαφόν και ταυτόχρονα θα ενεργοποιεί τον νόμο για το μεταφορικό ισοδύναμο σε ό,τι αφορά τη μεταφορά καυσίμων από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, μέσω της πρόβλεψης συγκεκριμένης επιδότησης.

Αυτό που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση και δεν προχωρεί αυτομάτως στην υιοθέτηση της εισήγησης της ΡΑΕ είναι αφενός να μη λειτουργήσει το πλαφόν ως αντικίνητρο για την ομαλή τροφοδοσία των νησιών και αφετέρου να μην αυξηθούν στα όρια του πλαφόν τιμές που σήμερα βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα. «Υπάρχει μια προκαταβολική ανησυχία να μην ανεβούν τεχνηέντως οι τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Προβληματισμός, πάντως, διατυπώνεται από κυβερνητικά στελέχη και ως προς την ορθή εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Επισημαίνουν, συγκεκριμένα, ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως η όποια επιδότηση στη μεταφορά των καυσίμων από την ηπειρωτική προς τη νησιωτική Ελλάδα θα πρέπει να ελέγχεται ότι ενσωματώνεται στην τιμή λιανικής και δεν καταλήγει σε κάποιες…τσέπες.

Σε μια προσπάθεια να εξεταστούν λεπτομερώς όλες οι παράμετροι, αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή «τρέχουν» αυτές τις ημέρες διάφορα σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τους τρεις τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Μεταξύ των συμπερασμάτων που προκύπτουν είναι ότι το μεταφορικό κόστος προκαλεί μια επιβάρυνση στην τιμή της βενζίνης της τάξης των 8-12 λεπτών ανά λίτρο.

Την ίδια ώρα, βενζινοπώλες και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αντιδρούν στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν και εκφράζουν έντονες διαφωνίες με τη μεθοδολογία που εισηγείται η ΡΑΕ. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ζήτησαν χθες με ανακοινώσεις και επιστολές τους συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αν και το υπουργείο Οικονομίας εμφανίζεται ανοικτό στον διάλογο, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε προγραμματιστεί κάποια συνάντηση.

Η εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες το πρωί, προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε 17 νομούς της χώρας: Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλονιάς, Φωκίδας, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς. Αυτή προκύπτει με μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τη διάμεσο τιμή λιανικής των τελευταίων τεσσάρων εργάσιμων ημερών στην περιοχή της Νομαρχίας Αττικής, τον ΦΠΑ και το μέγιστο διαφορικό κόστος νομού. Η ΡΑΕ προτείνει το πλαφόν να ισχύει από την ημέρα που θα ορίζει η απόφαση των υπουργείων μέχρι και την αμέσως επόμενη Κυριακή, θα επανυπολογίζεται κάθε Παρασκευή και θα ισχύει έως την αμέσως επόμενη Δευτέρα. Η ίδια μεθοδολογία προτείνεται να ακολουθείται για την εξέταση των τιμών σε κάθε νομό της χώρας, καθώς και για την τιμή του πετρελαίου και του υγραερίου κίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή