Αχτσιόγλου: Προσπάθεια για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις

Αχτσιόγλου: Προσπάθεια για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν οι νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις, άφησε για ακόμη μία φορά η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ενώ για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού έριξε τον πήχυ των προσδοκιών, εκτιμώντας ότι θα υπάρχει μια αύξηση, εντός της κυβερνητικής θητείας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, η υπουργός επισήμανε ότι η θέση της κυβέρνησης εδώ και μία διετία σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ήταν ότι το μέτρο «δεν είναι σωστό». Μάλιστα τόνισε ότι τις ελληνικές θέσεις δεν τις είχαν απορρίψει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. «Περισσότερο το ΔΝΤ επέμενε να έχει μια εμμονή στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Συχνά κάνει λάθος το ΔΝΤ στα νούμερά του», είπε για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά ότι «ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα και θα δούμε όλα τα περιθώρια ώστε να μη γίνουν μειώσεις. Εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε». Αναφερόμενη στους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου 2018-2019, εμφανίστηκε βέβαιη ότι η κυβέρνηση θα τους πετύχει, ενώ για το θέμα του «δημοσιονομικού χώρου» άνω των 700 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργηθεί φέτος από τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι ο χώρος αυτός θα αξιοποιηθεί από ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών δαπανών για το 2019.

Οσο για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η λίστα αναμονής αριθμεί πλέον λιγότερες από 50.000 κύριες συντάξεις, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του έτους η διαδικασία πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, έχουν απομείνει λιγότερα από 60.000 εφάπαξ σε εκκρεμότητα.

Η υπουργός υποστήριξε ότι με το τέλος του μνημονίου, η κυβέρνηση θα έχει περισσότερο χώρο για να υλοποιήσει μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Μέτρα που γνωστοποίησε ότι θα ανακοινωθούν στον προϋπολογισμό του 2019.

Ειδικά για τα εργασιακά, η αρμόδια υπουργός εστίασε στο σκέλος της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες διαβούλευσης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την 20ή Αυγούστου, με στόχο εντός της κυβερνητικής θητείας να πραγματοποιηθεί μια αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Αναφερόμενη, τέλος, στη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 19,5% τον Μάιο, εκτίμησε ότι στο εξής τα ποσοστά της ανεργίας θα είναι συνέχεια κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, χωρίς το υπουργείο και η κυβέρνηση να εφησυχάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή